Шаранът си остава предпочитан за Никулденската трапеза

Малко асеновградчани са се подготвили предварително за Никулден, предименно тези, които имат именници вкъщи, раказват търговците на риба. По-голямата част обаче се нареди по опашките в последния момент, както се случва всяка година на 6 декември. Традиционно най-търсен е шаранът. Защо точно шаранът е жертвената риба този ден? Защото свети Никола запушил дупка на дъното на една лодка в бурното море именно с шаран. Освен това, бидейки жертвен агнец, шаранът е тревопасна риба т.е. чиста и неомърсена (по подобие на жертвеното агне).

И тази година цената му по асеновградските сергии и магазини е около 5-6 лева. Вероятно  ще остане същата и днес, коментират продавачи, обяснявайки си го с кризата и недоброто финансовото състояние на българина.

Освен шаран, срещу 3 лв. за кг. се предлага толстолоб. Търсена е и скумрията, която гони 6-7 лв. Няколко големи хипермаркета свалиха с близо лев цената на охладения и на замразения шаран и в момента той може да се намери между 4 и 5 лв. за килограм. По-малко търсени са сом, амур, бяла риба и пангасиус, но и за тях се намират мераклии.



Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини