Общината: Държавата налага вдигане на такса смет, но ние ще я повишим минимално

Държавата ни налага вдигане на такса смет, но ние в Асеновград ще я повишим минимално. Това каза днес пред журналисти зам.-кметът Манол Генов. Той обясни, че има стъпаловиден график за увеличение на ангажиментите на общините, които генерират отпадъци (в Постановление №207 на МС). Община Асеновград, наред с другите общини, използваше старото сметище, което не отговаря на съвременните изкисквания и бе задължена да плаща по 9 лв./тон, но умножено по 2. Причината - такива са санкциите, наложени от държавата по закон.

През 2012 г. общините, които депонираха отпадъците в регламентирани за тях депа, плащаха по 9 лв. Всички останали обаче, в  т.ч. и Асеновград, плащаха 18 лв. т.е. споменатите 9 лв. по 2. Отделно се събира такса от 2 лв./тон за ликвидиране и рекултивиране на съществуващите сметища.

От 2013 г. въпросните 9 лв. стават 15 лв. 2-та лева отчисления за бъдещи рекултивационни и други мероприятия по съществуващи сметища остават.

Всичко това принуди общините да повишат таксите за отпадъци, каза Генов. За пример той даде Пазарджик, където таксата се вдига с 30%, и Пловдив – с 20%. Първоначалният вариант на община Асеновград също е бил за 20% увеличение, но, имайки предвид кризата и финансовото състояние на голямата част от хората, кметът Емил Караиванов е предложил таксата за смет да стане 1.85 промила или с 12% отгоре на сегашните 1.65 промила.

Ззадача на Регионалния център за обезвреждане на отпадъците (новото депо) е да оптимизира разходите по отношение на депониране, защото таксите и отчисленията, вменени от споменатото Постановление №207, растат, допълни вицекметът. По думите му идеята е това предприятие така да оперира депото, че в бъдеще да има възможност предстоящите увеличения на такса смет да останат минимални или поне задържани във времето, за да не плащат асеновградчани по-високи цени за услугата.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини