Таксата за битови отпадъци става 1.85 промила

Таксата за битови отпадъци става 1.85, а не 2.00 промила, какъвто бе предварителният вариант. Решението бе взето на днешната общинска сесия. Със заповед на кмета Емил Караиванов бе назначена комисия, която обсъди необходимите разходи за 2013 г. за тези дейности. През януари трябва да започне да функционира Регионалния център за обезвреждане на твърди битови отпадъци за общините Асеновград, Садово, Първомай, Куклен и Лъки. Предвидените за него средства са 647 515 лв., в т.ч. 60 000 лв. за охрана и 90 000 лв. за проектиране на сепарираща инсталация.

В съответствие с разпоредбите на Закона за управление на отпадъците са предвидени 309 335 лв. за заплащане на отчисления за депониране на отпадъци на регионално депо по сметка на Екоинспекцията в Пловдив. За следващата година те ще бъдат 15 лв. на тон отпадък и 2 лв. на тон за отчисления за закриване и следексплоатационни грижи за депото в местността "Капсида". Натрупаните средства в сметката на РИОСВ е предвидено да се изразходват за извършване на определени дейности за Регионалния център за обезвреждане на твърди битови отпадъци и по закриване на старото депо, обясняват от общината.

Предвидени са средства за дейностите по събиране и транспортиране на битовите отпадъци, почистване и снегопочистване на уличните платна, площади, алеи и други територии за обществено ползване, за закупуване на сол и пясък, за възнаграждения и осигурителни вноски на персонал по извънтрудови правоотношения по кметствата, за осигуряване на съдове за съхраняване на битовите отпадъци и за изготвяне на проект за закриване на старото депо.

Във връзка с осигуряване на необходимите средства за следващата бюджетна година за всички тези дейности, Общинският съвет реши размерът на такса-битови отпадъци за 2013 г.  да се вдигне от 1.65% на 1.85%.

Размерът на таксата за битови отпадъци за селата е на база предложения, направени от съответните кметове.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини