Жертвите от Кербала - девет години по-късно

Близки и бойни другари се събраха в Русе на гроба на офицерски кандидат Антон Петров, който преди 9 години загина при жестокия атентат в база "Индия" в Кербала, Ирак, предаде БГНЕС.

Те почетоха паметта не само на отишлия си само на 26 години русенец, който посмъртно стана почетен гражданин, но и на останалите жертви на войната в Ирак. До поднесените цветя и венци горяха свещи и недоизпушени цигари в знак на мъка по загиналите момчета.

Майката на Антон – Иванка Петрова, сподели, че вече се е отказала от борбата си да получи наследствена пенсия от загиналия си син. Тя е писала до всички възможни институции, но отвсякъде са й отговорили, че няма право, защото синът й е бил на трудов договор и е изпълнявал служебните си задължения.

Парадоксално, наследствена пенсия по закон се полага само на наборници, загинали по време на служба, а от 2007 г. България има само професионална армия. Желанието на Иванка Петрова е било такова право да имат и близките на загинали в мисия войници, но тя не е намерила подкрепа сред законотворците.

Но пък е щастлива, че всяка година връчва стипендия на името на сина си на един ученик от ПГ по корабостроене, където е завършил и Антон. "В памет на Антон го правим и да не се забравят традициите на българина – че винаги в тежки моменти можем да си помагаме един на друг. Искам с тази коледна стипендия да даря малко радост на някое дете, да може да си изкара по-весели празници", казва през сълзи Иванка Петрова.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини