С общинска програма бездомните кучета изчезват до 2015-та

Община Асеновград е готова с програма за справяне с безстопанствените улични кучета. Проектът е публикуван на сайта на общината.

Поставените задачи са овладяване броя на безстопанствените кучета до трайното изчезване на явлението, контрол върху отглеждането на домашни четириноги, подобряване чистотата на градската среда.

Предвидените методи за справяне със ситуацията са масова обработка (улов, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, кастрация, маркировка и връщане по местата на местообитанието им на здрави и неагресивни животни) регистрация и контрол на домашните кучета, провеждане на образователни и информационни кампании.

Ще се търси съдействие от ветеринарни специалисти, които чрез медиите (и не само) да апелират към идентификация с микрочип и кастрация на домашните любимци, като се подчертава, че чипираните кучета не заплащат такса за първата година от регистрацията им, а кастрираните домашни са освободени от заплащане на такса.

Дейностите ще се финансират от местната хазна, събраните такси за притежание на куче, дарения от граждани, фирми, НПО, средства от държавата.

За изпълнението на програмата ще отговарят Постоянната комисия по Екология към ОбС, отдели "Екология" и Инспекторат, членове на организации за защита на животните, частнопрактикуващи ветеринарни лекари.

Предвижда се и изграждането на приют, където до края на 2015-та поетапно да се настанят всички безстопанствени кучета, за част от които ще се търсят и нови стопани.

Готов е и проект на Наредба за овладяване популацията на безстопанствените кучета, регламентиране, регистрация и стопанисването на домашни кучета на територията на община Асеновград. С приемането й ще бъде отменена Наредба за регистрация и стопанисване на кучетата на територията на община Асеновград, приета през пролетта на 2000 г.

Съгласно новата проектонаредба, при ухапване на човек или животно-компаньон от страна на домашно куче на собственика му ще се налага глоба в размер на 200 лв. Ако животът на пострадалите е застрашен, кучето ще се отнема принудително и ще бъде евтаназирано.

На тези от собствениците, които при поискване от ветеринарите и/или общинските власти не могат да представят документи на кучето си, ще бъдат налагани санкции до 200 лв.

Разхождането на куче в града, с изключение на местата, обособени за това със заповед на кмета, трябва да става с нашийник и неразтеглив повод. Едрите кучетата над 10 кг, както и тези с агресивен характер, задължително трябва да са с неразтеглив повод до 1,5 м и с намордник. Глоба за нарушителите ще е в размер на 100 лв.

За констатирани нарушения по наредбата, различни от описаните в нея, ще се съставя акт за установяване на административно нарушение и ще се издава наказателно постановление за налагане на глоба от 100 до 200 лв, а при повторно нарушение от 200 до 500 лв.

Таксата за притежание на куче се заплаща до 31 март. При установяване, че собственикът на куче не го е декларирал в съответния срок или има неплатени такси за притежаване на куче за предходни години, ще се налага глоба от 50 лв.

От заплащане на "Такса за притежаване на куче" се освобождават собствениците на:

- кучета на инвалиди - удостоверено от собственика с представяне на действащо решение от ТЕЛК

- служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка

- кучета, използвани за опитни цели

- кучета, използвани от БЧК

- кастрирани кучета – удостоверено чрез вписване от ветеринарен лекар в паспорта на кучето

- ловни кучета - удостоверено от собственика с представяне копие на заверен ловен билет

- кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини