27 °C

С общинска програма бездомните кучета изчезват до 2015-та

Община Асеновград е готова с програма за справяне с безстопанствените улични кучета. Проектът е публикуван на сайта на общината.

Поставените задачи са овладяване броя на безстопанствените кучета до трайното изчезване на явлението, контрол върху отглеждането на домашни четириноги, подобряване чистотата на градската среда.

Предвидените методи за справяне със ситуацията са масова обработка (улов, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, кастрация, маркировка и връщане по местата на местообитанието им на здрави и неагресивни животни) регистрация и контрол на домашните кучета, провеждане на образователни и информационни кампании.

Ще се търси съдействие от ветеринарни специалисти, които чрез медиите (и не само) да апелират към идентификация с микрочип и кастрация на домашните любимци, като се подчертава, че чипираните кучета не заплащат такса за първата година от регистрацията им, а кастрираните домашни са освободени от заплащане на такса.

Дейностите ще се финансират от местната хазна, събраните такси за притежание на куче, дарения от граждани, фирми, НПО, средства от държавата.

За изпълнението на програмата ще отговарят Постоянната комисия по Екология към ОбС, отдели "Екология" и Инспекторат, членове на организации за защита на животните, частнопрактикуващи ветеринарни лекари.

Предвижда се и изграждането на приют, където до края на 2015-та поетапно да се настанят всички безстопанствени кучета, за част от които ще се търсят и нови стопани.

Готов е и проект на Наредба за овладяване популацията на безстопанствените кучета, регламентиране, регистрация и стопанисването на домашни кучета на територията на община Асеновград. С приемането й ще бъде отменена Наредба за регистрация и стопанисване на кучетата на територията на община Асеновград, приета през пролетта на 2000 г.

Съгласно новата проектонаредба, при ухапване на човек или животно-компаньон от страна на домашно куче на собственика му ще се налага глоба в размер на 200 лв. Ако животът на пострадалите е застрашен, кучето ще се отнема принудително и ще бъде евтаназирано.

На тези от собствениците, които при поискване от ветеринарите и/или общинските власти не могат да представят документи на кучето си, ще бъдат налагани санкции до 200 лв.

Разхождането на куче в града, с изключение на местата, обособени за това със заповед на кмета, трябва да става с нашийник и неразтеглив повод. Едрите кучетата над 10 кг, както и тези с агресивен характер, задължително трябва да са с неразтеглив повод до 1,5 м и с намордник. Глоба за нарушителите ще е в размер на 100 лв.

За констатирани нарушения по наредбата, различни от описаните в нея, ще се съставя акт за установяване на административно нарушение и ще се издава наказателно постановление за налагане на глоба от 100 до 200 лв, а при повторно нарушение от 200 до 500 лв.

Таксата за притежание на куче се заплаща до 31 март. При установяване, че собственикът на куче не го е декларирал в съответния срок или има неплатени такси за притежаване на куче за предходни години, ще се налага глоба от 50 лв.

От заплащане на "Такса за притежаване на куче" се освобождават собствениците на:

- кучета на инвалиди - удостоверено от собственика с представяне на действащо решение от ТЕЛК

- служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка

- кучета, използвани за опитни цели

- кучета, използвани от БЧК

- кастрирани кучета – удостоверено чрез вписване от ветеринарен лекар в паспорта на кучето

- ловни кучета - удостоверено от собственика с представяне копие на заверен ловен билет

- кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
17 юни 2021
Последни новини