Новородените до момента с около 700 по-малко от тези за същия период на м. г.

309 са новородените в Пловдивско момиченца и момченца от началото на годината до момента. Това показва справката в електронния регистър за ражданията, достъпен и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. 24 от тях са проплакали в родилното отделение в Асеновград.

До 13 часа в страната са регистрирани 2835 раждания, като най-много от тях са в София-град - 733, областите Пловдив – 309 и Сливен – 171. Варна, която по това време на годината през 2012-та се нареждаше на трето място, сега е четвърта със 156 раждания. В първата десятка са още Стара Загора, Бургас, Плевен, Благоевград, Пазарджик и Хасково. С изключение на последните две, в останалите области новородените вече са надхвърлили 100.

Най-малко бебета за първите 3 седмици на т.г. са проплакали в родилните домове във Видин, Разград, Смолян, Перник, Ловеч, Габрово. За съжаление във всяка от шестте области на бял свят са се появили под 40 деца.

Така или иначе, съдейки по данните от информационната система, налице е видим спад в раждаемостта, поне към този момент. По същото време на 2012-та (б.р. - до вечерта на 20 януари) на бял свят са се появили общо 3504 българчета. 855 от тях са били родени в столицата, 387 в Пловдивско, 278 във Варна, 187 в Сливен, 174 в Бургас, 152 в Плевен и т.н. в низходящ ред до 15 в Разград.

В регистъра всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето - пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Достъп до пълната информация в регистъра има МЗ.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини