След питане на ГЕРБ: Проверяват зам.-кмета Генов за конфликт на интереси

Със заповед на кмета Емил Караиванов е назначена комисия, която да провери дали заместникът му Манол Генов е в конфликт на интереси.

Повод за това стана актуално питане на съветниците от ПП ГЕРБ дали вицекметът е прекратил участието си във фирми, каквото е изискването на закона за заеманата от него длъжност:

"От справка в Агенцията по вписванията, в Търговския регистър се установява, че към днешна дата заместник-кметът Манол Трифонов Генов продължава да е регистриран като едноличен търговец с фирма ЕТ "Манол Генов – Матраген", да участва като съдружник в "Саймън инвестмънт енд Ко" ООД и да е едноличен собственик на капитала на "Омега 2005 МГ" ЕООД. Съгласно чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА заместник-кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Манол Генов очевидно извършва такава както чрез регистрираната си фирма на едноличен търговец, така и в качеството му на съдружник, участващ в приемането на решения на общото събрание на "Саймън инвестмънт енд Ко", явяващо се негов върховен орган на управление, а така също и в качеството му на едноличен собственик на капитала на "Омега 2005 МГ".

Законът за предотвратяване на конфликт на интереси определя правилата за предотвратяване и установяване конфликт на интереси на лица, заемащи публични длъжности, каквато е длъжността на заместник-кмета съгласно чл. 3, точка 8 от същия закон. Чл. 2, ал. 1 от закона предвижда, че конфликт на интереси възниква във всеки един случай, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Чл. 41, ал. 4 от ЗМСМА предвижда, че заместник-кметовете на общини при назначаването им представят декларация, удостоверяваща, че не съществуват законови пречки за изпълняване на публичната длъжност, посочени в ал. 1 на същата разпоредба.

Не ни е известно дали Манол Генов е подал изискуемата се по закон декларация, но данните от Търговския регистър сочат недвусмислено за несъвместимост между заеманата от лицето длъжност и законовата забрана за осъществяване на търговска дейност от лице на публична длъжност.

Ето защо молим да бъди извършена проверка за установяване наличие за конфликт на интереси на лицето Манол Генов. Молим също така да бъдат проверени декларираните от същия обстоятелства по чл.41, ал.1 във връзка с ал. 1 от ЗМСМА като се констатира дали същите отговарят на обективните факти."

Комисията, назначена от кмета, е иззела декларациите на Генов и извършва проверка. Самият той отрича да не е подавал декларации за конфликт на интереси: "Подал съм всички изискуеми декларации в срок".

В случай, че Генов не е излязъл от фирмите си, съветниците от ГЕРБ ще поискат неговото освобождаване от заместник-кметския пост: "Ще сезираме Административния съд, Районния съд, Комисията за конфликт на интереси към ОбС, националната Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси."

От ГЕРБ припомнят, че в миналия мандат имаше аналогичен казус, в следствие на което тогавашният зам.-кмет Георги Георгиев сам напусна поста.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини