Най-голямата обсерватория ALMA официално отвори врати

В чилийската пустиня Атакама официално беше открита най-голямата астрономическа обсерватория в света. Съоръжението, чието строителство започна още през 2003 г., носи названието ALMA. В проекта за създаването на комплекса, чиято стойност е 1.4 милиона долара, са участвали учени и инженери от Европа, Северна Америка и Източна Азия.

Обсерваторията е предназначена за изучаването на процесите, случили се през първите 100 милиона години след Големия взрив.

Въпреки че все още не работят всички обекти от съоръжението, астрономите вече могат да се похвалят със значителни открития, постигнати с помощта на оборудването. Един от най-важните резултати от работата на ALMA беше представен в списание Nature. В статията става дума за това, че астрономите са открили с помощта на радиотелескопа галактики, чиято възраст е много по-голяма, отколкото учените смятали до сега. Две от най-далечните изследвани галактики – общо 26 на брой, са се образували преди 12 милиарда години, което означава 1-2 милиарда години след Големия взрив. Активността на звездообразуване там е в пъти по-голяма, отколкото в нашата галактика. Ако в Млечния път се „ражда“ примерно по една звезда годишно, то тук всяка година се появяват стотици хиляди нови звезди. Сред тях има и такива, които са по-ярки от Слънцето 40 милиона пъти.

„Колкото по-далечна е галактиката, толкова по-назад в миналото поглеждаме и толкова повече  имаме възможност да проследим всички стадии на формиране на Вселената в продължение на 13.7 милиарда години от нейното съществуване.“, цитира Nature думите на учения Хоакин Виейра от Калифорнийския технологически институт.

В хода на изучаване на древните галактики изследователите ще опитат да разберат как са се образували първичните молекулярни облаци и кое е ускорило превръщането им в първите светила на Вселената.

„За това имаме всички условия. „Надничането“ дълбоко във Вселената често е възпрепятствано от лоша видимост. Но мястото на тази обсерватория е избрано идеално – на планинското плато, на което се намира тя, много рядко има валежи и поради това почти никога няма мъгла“, разказва испанският учен Балзатар Виго, също участващ в проекта. По неговите думи, грандиозни открития, направени в ALMA, можем да очакваме в следващите 30 години.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини