Изненада! Откриха живот на дъното на Марианската падина

На дъното на Марианската падина, най-дълбоката част на световния океан, има висока концентрация от микроорганизми, откриха учени, цитирани от Би Би Си.

Досега се смяташе, че тази част от Тихия океан е твърде враждебна за каквито и да е форми на живот. Сегашното проучване, публикувано в списание „Нейчър джиосайънс", е още едно доказателство, че редица същества могат да виреят при почти минусови температури, огромни налягания и пълна тъмнина.

„Най-дълбоките части на океана със сигурност не са мъртва зона", казва д-р Робърт Турневич от Шотландската асоциация за морски изследвания, който е един от авторите на проучването. Резултатите от него показали, че дъното на Марианската падина е обитавано от примитивни едноклетъчни микроби, които водят по-активен живот от себеподобните на по-малки дълбочини.

През 2010 година учените изпратили дистанционно управлявана миниподводница до подводния каньон, която събрала проби от дъното. Анализът на нивата на кислород в пробите показал наличие на голям брой микроби. Д-р Турневич обяснява: „Микробите дишат като нас. Консумацията на кислород е косвен измерител на тяхната активност."

Микроорганизмите от Марианската падина се хранят с остатъците от мъртви растения и същества, което се отлагат по дъното от повърхността на морето.

С изненада учените установили, че на дъното наличието на хранителни векщества е толкова високо, че Марианската падина би могла да играе ключова роля в кръговрата на въглерода и следователно - в регулирането на климата на планетата.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини