Два градуса по-топло - 10 пъти повече урагани

Повишаване на средната температура на Земята с два градуса може да доведе до десетократно увеличаване на броя на мощните урагани, сочи изследване на датски климатолог, публикувано в САЩ.

Ако температурата се повиши с един градус, честотата на най-силните урагани ще се увеличи три до четири пъти, но ако климатът на Земята се затопли с два градуса, броят на тези феномени ще стане десетократно по-висок, казва Аслак Гринстед от института "Нилс Бор" в Университета в Копенхаген.

Неговите твърдения се основават на изработен климатичен модел, който взема предвид промените в температурата на Земята.

Това би означавало, че ще има урагани с мощта на "Катрина" на всеки две години, вместо на 20, както бе досега, посочва той.

Предишни научни изследвания вече установиха връзка между честотата на тропическите бури и ураганите и глобалното затопляне.

Ураганът от пета степен Катрина, чийто ветрове достигаха скорост от 280 км/ч опустоши Ню Орлиънс през 2005 г. и бе най-скъпоструващото природно бедствие в историята на САЩ.

Нашият модел показва, че повишаване на средната температура на Земята само с четвърт градус отговаря на удвояване на честотата на урагани като Катрина, казва още датският учен.

Според него с глобалното затопляне през XX в. вече се е прехвърлила границата, при която половината от ураганите от категорията на Катрина може да се припишат на затоплянето на климата, а останалата половина се обяснява с други явления като топлото тихоокеанско течение Ел Ниньо.

Гринстед изтъква, че със затоплянето нивото на океаните се повишава - заради засиленото топене на полярните ледове. Това допълнително ще доведе до увеличаване на мощността на ураганите и ще ги направи по-разрушителни, посочва той.

Източник: sinoptik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини