Официално: Христос е умрял в петък, 3 април, 33 г.

Иисус Христос най-вероятно е умрял разпнат на кръста на 3 април 33 г., уверено твърдят геолози в публикация в научното списание International Geology Review.

За своето изследване учените са съпоставили текстове от Новия завет, участък от земната кора от брега на Мъртво море и еврейския календар. Разследването на събитията е извършено въз основа на данните от сеизмичната активност в района на Мъртво море на 20 км от Йерусалим. Фактът на земетресението по време на разпъването на Христос се упоменава в Евангелието от Матей, глава 27.

За да анализира геоложката активност на този регион, геологът Джеферсън Уилямс от Supersonic Geophysical и неговите колеги Маркус Шваб и Ахим Брауер от Германския изследователски център за геонаука (German Research Center for Geosciences) са изучили три образци от породи, взети от плажа Ейн Геди на Мъртво море. Годишните слоеве от напластяванията показват, че поне два случая на силна сеизмична активност са оказали влияние на земната кора – мащабно земетресение в 31 година и едно по-ранно.

„Денят от седмицата и датата са известни с достатъчна степен на точност, обаче годината оставаше под въпрос", пише Уилямс.

Текстовите данни са взети от учените измежду резултатите от по-ранно изследване, публикувано в списание Nature. Те се свеждат до следното:
• Всичките четири Евангелия свидетелстват, че разпятието е станало по времето, когато Пилат Понтийски бил прокуратор на Юдея, тоест между 26-36 г. от нашата ера; Евангелията още твърдят, че то е станало в петък и че Иисус е умрял няколко часа преди шабата (вечерта в петък);
• От Евангелията на Матей, Марко и Лука следва, че Иисус умрял преди настъпването на нощта на 14-ия ден на месец нисан – точно пред началото на пасхалната трапеза;
• Данните от Евангелието на Йоан се отличават и сочат предположението, че Иисус умрял преди настъпването на нощта на 15 нисан.

Въз основа на приведените данни изследователите твърдят, че с отчитане на еврейския календар, астрономическите разчети и геоложките данни най-вероятно е Христос да е разпнат в петък на 3 април 33 г.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини