Без телефони в помещенията за гласуване

Изборният ден започна в 7 часа и ще завършва в 20 часа. Ако след 20 часа пред изборната секция има негласували избиратели, те предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели ще се допускат до гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21 часа.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.
Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
   
Престъпления против политическите права на гражданите са действията, при които:
  - чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин се пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран (наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева)
  - се предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (наказанието е лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева)
 - се организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева)
- с цел упражняване избирателно право в полза на определен кандидат се поиска или получи имотна облага (наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до пет хиляди лева)

За престъпления срещу политическите права на гражданите и други правонарушения, препятстващи нормалното протичане на изборния процес сигнали и жалби могат да се подават в СДВР, ОДМВР, както и на открита линия на МВР за подаване на сигнали за изборни нарушения на телефон 02/9822232, факс 02/ 9825646 и на електронен адрес izbor@mvr.bg.
Подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

Източник: Пресцентър МВР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини