Стигаме до Гарваница по екопътека

Любителите на разходките в природата и любопитните към историческите забележителности в Хасковски регион ще могат да стигат до импозантния скален връх над Горно Брястово вече по екопътека.

Трасето до върха, който е на 569 м. надморска височина, ще тръгва от общинския център и ще минава през Голямо градище. Обособяването му е част от проект за реконструкция на туристическа еко пътека, който местния парламент вече одобри по мярка 313 за “Насърчаване на туристическите дейности”.

Целта на проекта е да бъде рехабилитирана и изградена туристическата инфраструктура за създаване на по-добри условия за отдих. Идеята е да бъде улеснен достъпа до интересните за туристите места и природните забележителности и да се подобри състоянието на заобикалящата ги среда.

Огромната скала над Горно Брястово доминира над околността и е връхна точка на голям култов комплекс, който обхваща целия хълм и е изпъстрен с жертвени ями и скални изсичания. На самия връх има наблюдателна площадка с пейки и голям метален кръст, а в северното подножие на скалата има кът за отдих с маси, пейки и огнище.

Община Минерални бани кандидатства и с проект за реконструкция на общинска сграда в с. Спахиево, която иска да превърне в Туристически информационен пункт.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини