Отличиха заслужили учители и културни дейци

Четирима преподаватели, двама директори на учебни заведения и трима културни дейци от Асеновград получиха отличия в своята област.

Отличените в образователната сфера са:

- Ирина Иванова - учител в подготвителна група в ОУ “Ангел Кънчев”. Издател на три стихосбирки и публикации в списание “Дом, дете и детска градина” и списание “Образование”. Преподавател по вероучение. Носител на приза “Петко Москов” и званието Учител на годината`2010.

- Елмон Русинова - начален учител в ОУ ”Отец Паисий”. С отлични успехи в провежданите олимпиади в областта. Създател на театрално студио “Сцена за Арлекин и Коломбина”.

- Снежана Цветанова - учител по химия и опазване на околната среда в СОУ ”Св.св.Кирил и Методий”. Отличната й подготовка е доказана и на състезанието по химия проведено от доц. Николова от ХТМУ София на 14 март т.г. – с отлични постигнати резултати – явили се 6 ученика, от които 5 с отлични оценки. Работи по проект “Химията-трудна, но полезна всеки ден.”

- Митра Николова-учител в СОУ ”Св.св.Кирил и Методий”. С дългогодишен професионален опит по български език и литература. Участва при разработване на проекта Клуб “Вариант” по модул “Училището-желана територия на учениците” и проект “Успех”–Клуб “Ценности и човеколюбие”.

- Златка Тоскова – директор на ЦДГ “Никола Вапцаров” от 18 г. През 1995 година стартира проект “Равен старт” на университет “Джордж Таун” – Вашингтон. По-късно той прераства в програма “Стъпка по стъпка” одобрена от МОН и се превръща в модел за междуетническо сътрудничество за цяла Южна България. От 2001 г. работи по проект “Матра”. Новатор и генератор на идеи. За втора поредна година е инициатор на Национална конференция и международен педагогически форум в сферата на предучилищното образование. Носител на званието “Директор на годината” в областен конкурс през 2012 г.

- Инж. Виолета Бибова. От 1992 г. е директор на ПГ "Цар Иван Асен II". Под нейно ръководство училището има спечелени множество проекти, сред които и проект по Програма “Коменски”.

Отличени в сферата на културата и изкуството:

- Иванка Янкова - дългогодишен секретар и заместник-председател на дружеството за приятелство с народите на Русия. Носител на Златен орден на труда, орден „Кирил и Методий” I степен, медал за принос и укрепване на дружбата между народите, медал за цялостно литературно творчество от Съюза на писателите, награди от литературни конкурси, отличия от руски правителствени и обществени организации. Автор на 10 стихосбирки. Превеждана на няколко езика. Учредител и председател на Литературния клуб при НЧ ”Родолюбие-1873 г.”, член на Съюза на независимите писатели.

- Никола Филипов - има публикувани стотици статии, очерци, разкази и стихове в над 20 български и чуждестранни вестници и списания. Автор на книгите "Воден през вековете", "Как да икономисаме 30 процента от електроенергия", на стихосбирката "Пленена душа", на сборника"Що е то Лондон и що прави нашенецът там", книгата му "Свети Кирик"-Горни Воден-Долни Воден". Има публикации на български, руски, английски, македонски, украински, полски, гръцки и турски. Член е на Дружеството на независимите писатели в България.

- Мина Христемова - вече 25 години работи като уредник в Исторически музей - Асеновград. Завежда отдел „История на България XV-XIX век”. Организирала е огромен брой изложби, реализирала е много проекти, свързани с издирване и опазване на културноисторическото наследство, реставрация и консервация на културни ценности. Участва в множество конференции, симпозиуми и други научни форуми. Музеен специалист с една модерна визия за съвременно развитие на културните институции. Има неоценим принос като изследовател на историята в нашия край за периода XV-XIX век. Автор на множество научни публикации и статии. Тя е един от най-изявените изследователи на църковното и просветното дело в Асеновград. 

Всички отличени получиха грамота и букет цветя, като учителите получиха и подарък книгата на Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913”, а културните дейци по една уникална картина.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини