Радиоактивна майка може да убие децата си с едно докосване

Жена, която в резултат на лечение от рак се е превърнала в източник на радиация, не може да прегърне трите си деца, тъй като излъчването, излизащо от нея, е способно да ги убие.

27-годишната Ема Дей е лекувана от рак на щитовидната жлеза с високи дози радиоактивен йод. След облъчването тя била поставена в специален изолатор в болницата, а персоналът не се приближавал на по-малко от три метра от нея в продължение на пет дни.
Но според жената животът й се усложнил още повече, след като се върнала вкъщи. Най-тежкото изпитание било да избягва шестгодишната си дъщеря и едногодишните близначки в продължение на три седмици, тъй като контактът с тях може да доведе до облъчване на децата.

„Много е трудно, защото близначките още не са в състояние да разберат какво се случва. Дори се наложи по-голямата ми дъщеря да посещава психолог, който да й обясни, че моето лечение е било необходимо. Аз кърмех близначките около пет месеца след раждането им и ми е много тежко толкова дълго да спазвам дистанция. Мислех, че в болницата ще е трудно, но вкъщи се оказа още по-трудно, защото сега мога да ги виждам, но не мога да ги докосна”, разказва жената пред Daily Mail.

Като дете Ема се преборила с левкемия и това е втората й битка със страшна диагноза. Ракът на щитовидната жлеза бил диагностициран през януари, след като тя се обърнала към лекаря си с оплакване, че усеща буца в гърлото. Отначало жената мислила, че са й възпалени сливиците или лимфните възли, но се оказало, че става дума за тумор.

В подобни случаи се назначава лечение с радиоактивен йод. Лечението включва въвеждане на радиоактивен изотоп на йода, наричан йод-131. Той се въвежда във вид на течност или капсули, които, попаднали в кръвта, циркулират из организма.

Независимо че този начин на лечение е опасен за пациента, се смята, че рискът от рака е по-голям. Майката на трите деца твърди, че мисълта, че ще може отново да вземе децата си на ръце, й дава смисъл да продължава напред и да се бори.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини