Борисов, Найденов и Кокинов невинни за записите от Банкя

Тримата участници в записания разговор в Банкя - Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, не са извършили престъпление.

Това е показала проверката на Инспектората на Върховна касационна прокуратура, съобщи пред журналисти говорителят на Софийска градска прокуратура  Румяна Арнаудова.

Данните сочат, че е извършено само престъпление по член 339а от Наказателния кодекс - незаконен запис. Според законовия текст  - "който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, извежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода 1 до 6 г."  

Затова, уточни Арнаудова, колегите й от Районната прокуратура, които вече ще разследват случая, ще се занимават единствено с това да установяват кой е автор на незаконния запис.

"Това е единственото престъпление, не са установени данни за извършено престъпление от някои от участниците в разговора, затова няма образувано досъдебно производство срещу бившия градски прокурор Николай Кокинов", добави Арнаудова.    

И тримата вече заявиха, че не знаят кой е направил записа. Единствено Найденов изрази съмнение, че някой може да е поставил подслушвателно устройство в телефона му, но категорично отрече да е знаел.

Арнаудова призна, че е укоримо това, че се обсъждат детайли по делото срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Според нея обаче, нито думите на Борисов, нито тези на Найденов и Кокинов са престъпление, макар че градският прокурор по това време обяснява какви показания са давали свидетелите.

Освен това, при визитата си в дома на Борисов в Банкя, Кокинов го информира за резултатите от прокурорската проверка за незаконното подслушване в МВР.
Поведението на отстранения висш магистрат обаче ще бъде обсъждано само в рамките на започналата дисциплинарна проверка срещу него. 

Няма да проверяват зам.-главен прокурор

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не се извършва проверка нито на обстоятелствата около дипломата на зам.-главния прокурор Ася Петрова, нито около това как е получила ведомствено жилище в София.

Съобщението е по повод публикация във вестник „Стандарт" от 11 юни със заглавие „Петрова с 59 лв. наем за дом на „Оборище" и с подзаглавие „Проверяват дома и дипломата на зам.-главната прокурорка". 

Пред изданието Петрова сама е признала, че живее във ведомствено жилище от 65 кв. м в центъра на София, за което плаща символичния наем.
Според публикацията пък нейни колеги се съмнявали, че е "калинка", защото дипломата й била от Бургаския свободен университет.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини