Пеевски в две разработки на ДАНС

Медийният магнат и нов шеф на ДАНС е разработван от ДАНС, заради незаконно финансиране на ДПС. „Лабиринт” и „Другари” са двете разработки на ДАНС срещу депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. Те събират прах от години и не е изключено в новата ситуация да изчезнат безследно.Избраният за шеф на ДАНС Пеевски е разработван от дирекция „Противодействие на корупцията”. ДАНС го подхваща по времето, когато той е зам.-министър на Емел Етем в министерството по бедствията и авариите. По това време Държавният резерв е в състава на това министерство и то е в ресора на Пеевски.„Лабиринт”, в която може да се види името на мастития депутат, е продължение на прословутата „Лияни” за незаконното финансиране на ДПС. В „Лабиринт”попадат интересни имена.Освен Дилян Пеевски, там са и ексдепутатите от ДПС Митхат Табаков, Гюнай Сефер, Емил Иванов, зам.-министърът на екологията Искра Михайлова-Копарова и зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Те заемат различни длъжности по това време. Свързва ги това, че са близки до ДПС.Единствените герои на „Лабиринт”, стигнали до съдебната зала, са депутатите от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Тях вече ги съдят за документни измами. В крайна сметка „Лабиринт” се оказва в задънена улица.
Втората разработка на ДАНС, в която се подвизава днешният депутат и издател Делян Пеевски, е „Другари”. Тя носи номер 56 от 15 яуари 2009 г. В нея освен Делян Пеевски е и Николай Боршуков, бивш директор на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” (ДА „ДРВВЗ”). Разработката на ДАНС е за неизгодни сделки, ощетяващи държавния резерв в особено големи размери. Няма данни и тази разработката да е приключила с резултат.Николай Боршуков, който попада с Делян Пеевски в разработката „Другари”, става шеф на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” през септември 2006 г. Преди това е бил главен секретар на Министерството на младежта и спорта.Любимо място за сбирките на Пеевски, Боршуков и техните приближени подчинени по това време е било кафене недалеч от операта. Там се чертаели схемите и подготвяли ударите.Делян Пеевски не само кадрувал, но и определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще са цените им, категорични са бивши служители.„За да се създаде впечатление, че уж резервът не работи само с определени фирми, беше увеличен броят на компаниите, които вземаха стоки от агенцията – припомнят си те. – Боршуков само подписваше подготвените под надзора на Делян Пеевски сделки и ги придвиждваше.”На служители с инициали С.К. и И.Ж. било поверено да събират „комисионните” от фирмите, с които работел резервът. Описват и схемата, по която се действало – в складовете, които съхраняват стоки на агенцията, се изпращала фирма-оценител. Тя била предварително подбрана, а задачата й - да обезцени качествени стоки. След това въпросните стоки се деблокирали от резерва и се предоставяли за продажба на определени брокери.Те били предварително запознати на кои фирми и на какви цени трябва да ги продадат.На свой ред сделките се разигравали на борсата. При изнасяне на стоките от складовете се вадели незаконно по-големи количества. След това те били обявявани за „липси”. От тези врътки се печелели милиони, допълват бивши служители.
„Ръководството на агенцията се измъкваше сухо от тези сделки с обяснението, че оценката на стоките са направена от външен оценител и са продадена чрез борсата” – допълват отлично запознати.През 2007 г. от резерва са деблокирани 80 000 тона зърно. Сделката е осъществена с фирми, близки до Корпоративна банка.Междувременно цените на зърното скачат и фирмите не могат да го върнат в резерва. Направена им е специална отстъпка - срокът за връщане на зърното е удължен. Като допълнителна компенсация на тези фирми са предоставени на безценица и различни други стоки и горива. Ако  МВР тогава се е заровила в тези сделки, са щели да се открият документни измами с фиктивен внос на зърно.При горивата също са правени различни далавери за милиони левове. След това липсите са оправдавани с „технически проблеми”, „пробиви” на резервоарите, пожари, разливи, изпаряване на горивото.Металите в онези години също са обезценени и продадени на цени, по-ниски от тези за скраб. Продадени са на фирми, подбрани от Делян Пеевски, припомнят си служители. През април-юни 2008 г. метали от резерва са складирани в бази на „Дунарит Русе”. След това са изнесени на реалните си цени в Италия По времето на Пеевски, за да не излязат на светло далаверите, спешно са подменени охранителните фирми, които пазят базите на Агенцията. Дори са обявени конкурси, като формално е използвано изтичането на договорите на охранителите.Дори Сметната палата се оказва с вързани ръце в онези години.„Проверките се изършваха в точно определено време – припомнят си бивши служители, - а съставът на проверяващите се знаеше предварително. Обикновено проверките се правеха само по документи, без да се ревизират на място наличностите в базите.”Докато резервът се управлява от Пеевски и Боршуков, а Корпоративна търговска банка финансира сделките, гръмват няколко скандала.През март 2007 г. агенцията продава 50 хил. тона пшеница на „Мадли” ООД. Сделката е направена, въпреки че всички прогнози сочат ниски добиви и високи цени на зърното. Банковата гаранция е дадена от Корпоратевна търговска банка. Фирма „Мадли” се управлява от някоя си Мадлена Трайкова, като нито тя, нито фирмата й са регистрирани като търговци на зърно. През септември, когато трябва да върне житото, вместо 50 хил.тона са внесени едва 500 тона. Съюзът на мелничарите пише жалби до главния прокурор и посочва, че щетите от сделката са за над 3 млн. лева.Друга скандална сделка от това време е и продажбата на 10 хил. тона мазут на цена, много по-ниска от тази на „Лукойл-Нефтохим”. Бивши служители разкриват, че горивото е изтъргувано по 450 лв за тон, при реална цена по това време от 920 лева. Купувачът е „ВГД Комерс”, известна с това, че е близка до Делян Пеевски.Отново Корпоративна търговска банка обслужва сделката.Като абсолютно недоразумение се цитира от бивши служители на резерва и продажбата на 4 900 тона олио на цена 1,60 лв.за литър при пазарана от 2,50 по това време. Прости изчисления показват, че от тази мазна сделка някои са спечелили над 4 млн. лева

Светлана Баталова

Източник: http://dartsnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини