Най-високата скала в света

Красотата на Латинска Америка е известна по целия свят. Неслучайно хиляди туристи годишно се отправят към дивната природа и прекрасното очарование на континента. Местата, които човек трябва да посети, са безброй и често времето не играе в полза на туристите. В случай, че планирате екскурзия до Мексико, задължително трябва да видите на живо Пеня де Бернал – най-високата скала в света. Всъщност едва наскоро природната забележителност беше обявена за първенец.

Пеня де Бернал се намира в северната част на централно Мексико. Формирането ѝ започнало още преди 8,7 милиона години, когато чифт тектонични плочи се сближили. Монолитът прославя мексиканския щат Керетаро, след като най-накрая придоби статут на най-високата скала в света. В продължение на много години учените твърдяха, че Гибралтарската скала и Sugarloaf Mountain в Бразилия превъзхождат мексиканската гордост. Въпреки това вестник Geosphere окончателно обяви, че Пеня де Бернал е най-високата самостоятелна скала в света.

След измервания станало ясно, че мексиканската скала е висока 433 метра, Гибралтарската - 426 метра, а тази в Бразилия – 396 метра. Тайната на милионното дълголетие на Пеня де Бернал се крие в нейния състав, от който 70% е силициев диоксид. Известно е, че този елемент е особено устойчив на ерозия. Не е изненадващо, че внушаващите размери и историята на скалата пораждат редица легенди. Мнозина твърдят, че в сърцето на скалата има пещера аметист, която излъчва лечебна енергия.

Според други навътре в скалата спи гигантска змия. Всеки, който успее да премине през нея, ще стигне до пещера, където се крият тайните на живота и вселената. Въпросните легенди звучат в стил „Индиана Джоунс“, но странностите не свършват с тях. Оказва се, че около скалата имало съобщения и за НЛО. Независимо дали хората вярват в магии и притчи, факт е, че градчето до Пеня де Бернал е пълно с посетители.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини