Левицата маха данъка „Дянков” за лихвите по депозитите

Облагането на лихвите по депозитите с 10%, което бе прието по времето на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков, ще отпадне в началото на 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на депутата от БСП Дора Янкова. Според Янкова, която е член на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, това е най-несправедливият данък, тъй като е върху честно изкарани от гражданите пари с платени данъци.

В края на 2012-а парламентът прие лихвите по влоговете да бъдат облагани с 10% като част от промените в Закона за ДДС, а налогът влезе в сила от 1 януари тази година. Тогава мярката предизвика реакции на недоволство както в пленарната зала, така и  сред банкерите и техните клиенти. Още в началото на юни се заговори, че БСП и ДПС смятат да отменят данъка за малките спестявания до 1000 лв.

 „Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовари кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне”, заяви Якова. По думите й истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, които не плащат данъци и ощетяват държавата, съобщава БТВ.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини