Българското Черноморие става национален парк

Ще се спират сделки с имоти на Иракли, Карадере, Маслен нос, Дуранкулашко езеро и др.
Парламентарната комисията по околна среда и водите реши да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие". Ще се наложи мораториум на сделки с имоти на Иракли, Карадере, Маслен нос, Дуранкулашко езеро, "Дюни" и др.

До 1 година Екоминистерството трябва да извърши проучване и да подготви предложение за създаване на парка. Вносители на проекта са Сергей Станишев и депутати от левицата, съобщи БТА.

С проекта се налага и мораториум върху всички сделки по разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на зони "А" и "Б" по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Изключение ще правят само случаите на инфраструктурни обекти с местно и национално значение.

В последните месеци ставаме свидетели на отказ от изпълнителната власт да изпълнява задълженията си за опазване на околната среда и на незаконно строителство в крайбрежни плажни ивици, посочват в мотивите си вносителите.

Затова те предлагат налагане на мораториум от Народното събрание върху всички сделки на разпореждане, промяна на предназначението и строителни дейности в имоти на крайбрежни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-"Света Ана", Крапец, Шабленски езера, "Корал" Аркутино, "Дюни" и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо").

Предвижда се мораториумът да бъде до приключване на процедурата за обявяване на територията за защитена.

Председателят на комисия по околната среда Петър Курумбашев коментира пред журналисти, че това ще бъде една стъпка на парламента, която засяга поколения след нас.

Защитените територии ще бъдат обособени след дебат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини