8 съвета как да действаме, ако ударът е неизбежен

Когато колата се обърне, пътища много, гласи народната мъдрост. С изричната уговорка, че при катастрофа времето рядко стига за адекватна реакция, автомобилният портал Avtika.ru публикува съвети как трябва да се постъпи, когато стълкновението е неминуемо.

Звучи парадоксално, но в стресова ситуация много шофьори мислят преди всичко как да минимизират щетите по автомобила. Това води до погрешни решения, които понякога имат фатални последствия.

Най-важното при катастрофа е да се предпазят животът и здравето на хората. При неизбежен удар това трябва да бъде водещият мотив в действията на шофьора.

1. На първо място водачът трябва да направи опит да предупреди останалите участници в движението за надвисналата опасност. Подаването на звуков или светлинен сигнал е задължително.

2. При неизбежен челен удар шофьорът и пътникът трябва бързо да прикрият лицето и особено очите с ръце. Така шансовете им да се предпазят от травми се увеличават. Съветът обаче важи само в случай, че коланите са поставени.

3. Ако хората в колата не са пристегнати, трябва незабавно да опитат да легнат настрани. Така ще се предпазят от опасни летящи предмети. Множество тежки и смъртоносни травми се получават в резултат от удар в страничните части на купето.

4. Добра идея е водачът да пробва да отмести краката си максимално далече от педалите. Тежки наранявания на коленете и стъпалата не са изключени дори при съвременни автомобили, оборудвани с модерни обезопасяващи системи в зоната под арматурното табло.

5. Да се противодейства на страничен удар е почти невъзможно. Специалистите все пак съветват да се използват за опора кормилото или дръжките на вратите, за да се намали силата на стълкновението. Същевременно водачът трябва да има готовност да промени посоката на движение с волана или да натисне спирачката.

6. В случаите, когато водачът забележи бързо приближаващо се отзад превозно средство и прецени, че стълкновението няма как да се избегне (липсва пространство за престрояване или бордюрът е прекалено висок), трябва да се хване здраво за волана. Това не само му осигурява допълнителна опорна точка, а и дава възможност да се промени посоката на движение след катастрофата.

7. Преди неминуем удар отзад педалът на спирачката трябва да се отпусне, а веднага след това да се натисне до откат, за да се избегнат наранявания на пешеходци или следващо стълкновение с возилото отпред. Ръцете трябва да са изпънати максимално към волана, гърбът - опънат с все сила назад в облегалката, а главата - плътно притисната към подглавника.

8. Натиснете клаксона и включете аварийните светлини, за да уведоми другите на близък инцидент.

Източник: fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини