Хизбула: Европейците ги чакат загуби и разочарования

Ливанската шиитска партия Хизбула определи като "агресивно" и "несправедливо" решението на ЕС да впише въоръженото й крило в своя списък на терористичните организации.

Шиитската партия също така смята, че това решение ще навлече "загуби и разочарования" на европейците, предадоха световните агенции.

Външните министри на страните от ЕС решиха единодушно да включат въоръженото крило на Хизбула в черния списък с терористични организации.

Хизбула отхвърля категорично решението на ЕС и вижда в него агресивно, неправедливо решение, което не се основава на никакво оправдание и никакво доказателство, заяви партията в комюнике, публикувано късно снощи.

ЕС взе решението си на базата доказателствата от България за участие на Хизбула в атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на Хизбула за виновен, че е помагал в планиране на нападения над израелци в Кипър.

Някои европейски страни са посочили като аргумент и намесата на Хизбула в сирийския конфликт.

Хизбула обаче смята, че "ЕС се е огънал под американско-ционисткия натиск и диктата на Белия дом, което е опасна тенденция".

"Това решение е написано от американска ръка и с израелско мастило, а от Европа се е искало само да постави печата си", заяви Хизбула.

Освен това Хизбула смята, че "това решение не отговаря на интересите на народите от Европейския съюз".

"Ако страните от ЕС смятат, че поддавайки се на американския шантаж, си създават влияние в нашия арабско-мюсюлмански регион, ние им казваме: Вашингтон взе същото решение и пожъна само загуби и разочарования", добави партията.

Преди това телевизията на Хизбула, Ал Манар, обвини Великобритания, че стои начело на кампанията срещу нея.

Включването в черния списък означава, че на определени членове на организацията ще бъде наложена визова забрана и че ще бъдат замразени банкови авоари на организации, свързани с Хизбула.

Европейските министри на външните работи увериха, че желаят да продължат диалога с политическите лидери на Хизбула, което, както се вижда по реакцията й, ще се окаже сложно.

Хизбула е ключов политически фактор в Ливан.

Хизбула - две крила или единна структура?

Израел смята, че цялата организация Хизбула трябва да бъде включена в терористичния списък на ЕС, тъй като няма реално разделение между нейните крила.

САЩ също смятат Хизбула за единна организация.

Ние не правим разлика между крилата на Хизбула. Те имат общо финансиране, едни и същи действащи лица и ръководство”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

САЩ са включили групировката „Хизбулла” в собствения си списък на международните терористични организации през 1997 година.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини