107 мълчаливци в парламента

Точно 107 депутати не са обелили и дума от парламентарната трибуна от първия звънец на 42-рото НС на 21 май до излизането им в лятна ваканция в началото на август, става ясно от справка за активността на законотворците, предоставена на "Монитор" по Закона за достъп до обществената информация.

Това означава, че почти половината от избраниците са представлявали интересите на гражданите, седейки мълчаливо зад банките си. Внушителната бройка на „рибите” в парламента, която може да се бори за рекорд е съставена в по-голямата си част от представители на ГЕРБ – 59 души.

Статистиката има своето обяснение – месец и половина хората на Бойко Борисов бойкотираха парламента и въобще не ходиха на работа. Герберите без нито едно изказване по каквато и да е тема основно са неопитни новаци в партийните редици. В същото време с изказване са се разписали всички бивши министри от кабинета „Борисов”, които сега са депутати, с изключение на Вежди Рашидов. Сред „рибите” в ГЕРБ изплува и името на бившия областен управител на София Данаил Кирилов, както и на шефката на земеделската комисия в предишния парламент Десислава Танева. В предишния мандат тя четеше докладите по законопроектите толкова скоростно, че често се налагаше колегите й да я подканят да намали темпото. Без да се появи и веднъж на трибуната, 42-рото НС вече напусна Иван Портних, който смени депутатската банка с кметското кресло във Варна. Никаква законодателна тема не е предизвикала интереса и на снахата на бизнесмена Киро Киров - Йоана Кирова. Красавицата е втори мандат депутат от ГЕРБ, но не за пръв път влиза в класациите с мълчаливи избраници.

В групата на безмълвните депутати са и 28 от Коалиция за България – сред тях са основно дебютантите в парламента като Алекси Алексиев, Георги Свиленски и Йордан Младенов. Последните двама обаче са участвали във внасянето на няколко законопроекта, макар и да не са се изказвали от трибуната. Без изява са и 15 депутати от ДПС и 5-има от „Атака”, сред които дамите Деница Гаджева и Миглена Александрова.

Няколко народни представители пък са се отсрамили с по едно изказване, колкото да излязат от групата на „рибите” в НС. Сред тях е и най-младият депутат - 21-годишният Кристиян Димитров от „Атака”, който се е отчел с минута и две секунди реч от трибуната. С по една изява в рамките на 1 - 2 минути са още герберите Гинче Караминова, Димитър Петров, бившата зам. образователна министърка Милена Дамянова, социалистите Георги Андреев, Страхил Ангелов, Евдокия Асенова, както и Ферихан Ахмедова от ДПС.

Рекордно кратко изказване е записал Стефан Господинов от ГЕРБ, който е изложил тезите си в рамките само на 46 секунди. Справката показва, че в едва осемте си дни като депутат премиерът Пламен Орешарски е бил доста активен. За това време той е говорил близо половин час от трибуната, като се е изказвал общо 6 пъти.

Абсолютен шампион по ораторство пък е червената фурия Мая Манолова. Зам.-шефката на НС е защитавала позициите си зад микрофоните в продължение на 6 часа и 56 секунди, като е излизала на трибуната 202 пъти Това прави средно по седем изказвания на заседание, тъй като общо за сесията депутатите са се събирали в пленарната зала 31 пъти. Веднага след Манолова по активност се нарежда лидерът на ДПС Лютви Местан, който е говорил над 4 часа в рамките на 53 изказвания.

Топ 3 на ораторите се попълва от социалиста Димчо Михалевски с 3 часа и 53 минути на трибуната. Сред най-приказливите е и шефът на правната комисия в НС Христо Бисеров, чийто таймер в изявите показва 3 часа и 17 минути. С 15 минути по-малко речи лидерът на БСП Сергей Станишев заема петото място по активност. В десетката на ораторите парламентаристи влизат още социалистите Корнелия Нинова и Янаки Стоилов, Рамадан Аталай от ДПС и Павел Шопов от „Атака”.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров също често се е изявявал, като е развивал тезите си в продължение на час и 52 минути.

Бившият премиер Бойко Борисов пък е излизал на трибуната 13 пъти, като е говорил общо 46 минути.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини