Екс подуправители на БНБ за сделката за печатницата на пари

Бившите подуправители на БНБ Емил Хърсев и Мартин Заимов определиха като успешно включването на печатницата на банката в съвместно дружество с френската фирма "Франсоа Шарл Обертюр Груп".

Ние сами не бихме могли да договорим банкноти за други държави. Необходим е и техническият, и търговският капацитет на една подобна компания, с което инвестицията на БНБ ще успее да продължи да живее известно време, заяви Мартин Заимов в предаването „Неделя 150" по БНР.

От своя страна Емил Хърсев заяви за радиото, че настояването на политици от БСП за обсъждане на сделката в парламента е опит за политическа намеса в дейността на БНБ.

Централната банка по закон има имущество абсолютно разделено от държавата. Парламентът има контролни правомощия върху дейността на БНБ по нейната парична политика. Право върху нейните операции парламентът няма. Това се извършва от Сметната палата", каза Хърсев.

"Що се отнася до конкретната сделка, никакви притеснения нямам. Скъпо е удоволствието да имаш печатница. Какво ли не сме правили още от самото начало да привлечем стратегически инвеститор, за да споделим риска от инвестицията. Много е труден този пазар. Всяка страна предпочита банкнотите да се печатат под неин контрол, включително и ние. Сделката за печатницата на БНБ, е едно добро решение", добави той.

Според председателя на парламента Михаил Миков сделката може и да не бъде обсъждана на специално заседание на Народното събрание.

Някои депутати от БСП изразиха тревога от сделката. Бившият депутат от БСП Румен Петков поиска свикване на спешно заседание на Народното събрание, тъй като печатницата на БНБ е елемент от националната сигурност на страната. Вчера депутатът от БСП Румен Гечев, който е член на комисията по бюджет и финанси, настоя сделката за печатницата на БНБ да бъде разгледана в Народното събрание преди финализирането й.

Сделката е за създаване на съвместно дружество между печатницата на БНБ и един от най - големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп".

Припомняме, преди няколко дни от БНБ категорично опровергаха истинността на твърденията, че тече приватизацията на печатницата на БНБ.

Посочва се, че на 19 юни 2013 г. Българската народна банка (БНБ) публично е обявила, че ПБНБ успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция (ФШОГ).

Още тогава бяха обявени и основните мотиви да бъде създадено съвместно дружество с един от най-големите производители на банкноти в света. ФШОГ е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави в света.

Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти. Със създаването на съвместното дружество ПБНБ ще може да запази опит и позиции в едно от най-високотехнологичните световни индустриални производства, а България ще може да се интегрира в изключително конкурентния световен пазар за производство на банкноти.

БНБ уточнява, че всички взети решения по създаването на новото дружество са в компетенциите единствено на БНБ и Министерството на финансите - настоящите акционери в ПБНБ.

Към 31 декември 2012 г. регистрираният акционерен капитал на Печатницата възлиза на 71 933 хил. лв., разпределен в 71 933 броя обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност на акция 1000 лева. Мажоритарен собственик на капитала на дружеството е Българската народна банка, притежаваща 95.6 % от капитала, а държавата, представлявана чрез министъра на финансите, притежава останалите 4.4 % от капитала. Създаването на новото дружество не влияе върху собствеността на капитала на ПБНБ, който остава без промяна.

Българската народна банка е независима при вземането на своите решения и притежава собственост, отделна от собствеността на държавата, съгласно Закона за БНБ. Като мажоритарен собственик на капитала на ПБНБ БНБ чрез Управителния си съвет е единствено компетентна да взема решения относно бъдещото развитие и стратегия на дружеството.

Както досега, ПБНБ остава съвместно дружество на БНБ и Министерството на финансите. Предметът на дейност продължава да бъде проектиране, производство и продажба на лични документи, акцизни бандероли, винетни стикери, бинго талони, други видове ценни книжа, печатна продукция (в т.ч. тото фишове, дипломи, спестовни книжки, билети, бланки, изборни книжа, формуляри и др.). Не се предвиждат никакви промени в собствеността на дружеството и не се предвижда каквато и да е „приватизация" на ПБНБ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини