Как да действаме при обаждане – „Ало, ало Ваш …, необходими са пари…”

Стотици българи пострадаха от телефонни измами и загубиха значителни суми и златни накити. Обикновено мошениците се обаждат на домашните телефони и използват различни сценарии. Въпреки акцентирането от страна на медиите за множеството прояви на наивност от страна на гражданите, все още има такива, които продължават да се "връзват" на измамниците.

Основни сценарии, които използват извършителите на измами са следните:

Катастрофа с роднина

Измамниците разказват, че е станала катастрофа, при която ваш син, /дъщеря, внук или друг ваш близък/ е убил човек и незабавно трябва да бъде предадена определена сума пари, за да не бъде задържан. Често пъти измамниците предупреждават да не се обаждате в полицията и бързо изпращат посредник, който да прибере парите.

Внасяне на гаранция

Измамникът се представя за Ваш близък роднина. Съобщава(обикновено като плаче), че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал. Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

Подобна е схемата и за влизане в болница, след инцидент, катастрофа или скъпа операция. Искат се пари за „лекаря”, извършващ операцията – да стане по-бързо-или за „консумативи” за операцията или лечението.

Проблеми с полицията

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  “Полицаят” назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към  определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.

По същия начин може да ви бъдат поискани суми за освобождаване на колет от ваш близък в чужбина, за изгодна сделка с материали, които след това да продадете на по-висока цена, за печалба от лотария, откуп за отвличане и др.

Обикновено мошениците притискат хората бързо да предадат парите, като започват преговори за големи суми, а след това склоняват на отстъпки.

Ако на вашия домашен телефон се обадят непознати и ви поискат пари, независимо по какъвто и да е повод, не бързайте да предадете назованите суми. Помолете за малко време и незабавно позвънете в полицията.

Телефонните измамници са много изобретателни и твърде често артистично играят роля на ваш роднина, който е пострадал, за да ви хвърлят в паника и да предадете поисканата сума.

Не споделяйте никаква лична информация със събеседниците си по телефона, защото измамниците много изобретателно след това могат да я използват, за да ви заблудят.

Не приемайте да носите пари в други градове, тъй като измамниците често предлагат и такъв вариант.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, позвънете на тел. 112, на телефоните на Районно полицейско управление или на кмета на населеното място

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини