Близнаков топи борчовете като айсберг

Поп Петър благославя д-р Близнаков

Доскоро колосалните дългове на хасковската болница са стопени с 67% само за последната година. По статистика на министерството на здравеопазването, МБАЛ Хасково е №1 в страната по намалели просрочени задължения. От 4 млн лева до 30-ти юни 2012 г. към настоящият момент дълговете на областната болница са сведени до 1.5 млн лева. „Засечката е по-средата на годината иначе финансовият отчет се гледа за края на настоящата година. Гарантирам, че тогава дълговете ще са още по-малки“ зарече се изпълнителният директор Славчо Близнаков. Хасковлии са изпаднали и от топ 10 и на общите задължения, където неизменно присъстваха до 2011 година. Общите задължения обаче не са показателни-в тях влизат всички краткосрочни кредити, включително и дължимите вноски за новозакупена апаратура и текущи доставки на лекарства. Просрочените обаче могат да доведат до запор на сметките на лечебното задължение.

„Ако не мине котка път, обещавам до 2014-та година в хасковската МБАЛ да няма нито лев просрочени задължения“ гарантира Близнаков, потърсен за коментар. Днес болничният шеф получи благословия от отец Петър, в параклиса на болницата. Отчето отслужи едновременно за така наречената Голяма Богородица и за Денят на спасението - почит към всички медици загинали в изпълнение на служебните си задължения.

Топенето на дълговете в МБАЛ Хасково върви паралелно с ремонти по отделенията, които са финансирани само от собствени приходи. До края на този месец завършва ремонта на Нервно. В напреднала фаза е и ремонтът на Хемодиализа, там предстои и закупуване на 5 нови апарата. Ремонтира се ново помещение за отделенията по Съдебна медицина и Патоанатомия. В най-скоро време предстои обществена поръчка за пълномащабен ремонт на АГО. За едно от най-трудните за ремонтиране отделения се очаква и субсидия от министерството на здравеопазването.

Приходите на болница са изцяло от клинични пътеки. По колективния трудов договор/КТД/ 55 % от приходите отиват за увеличаване на заплатите. С остатъка се плащат текущите разходи, извършват се ремонти и както изглежда-стопяват задължения.

Г.Христов

Лекарите отдадоха почит на колеги, загинали в изпълнение на служебни задължения
В памет на д-р Стефан Черкезов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини