Кърджалийци блокират пътищата към Гърция, искат бързо отваряне на Маказа

Бизнесмени и хотелиери от граничните общини в Кърджалийска област ще блокират пътищата към Гърция заради забавеното отваряне на новия пункт при прохода Маказа.

Предприемачите са недоволни, защото са инвестирали милиони левове в очакване на новото трасе. Въпреки че пътят от двете страни на границата е готов, все още няма точна дата за откриването му. Вчера правителството прие решение за работата на новия граничен пункт Маказа, където контролът ще се развива на едно гише.

По последна информация забавянето е заради нежеланието на гръцката страна да допусне движение на камиони до 5 тона, без допълнително да бъдат построени на границата навеси и кантари за измерване на товара. Това би забавило откриването с поне още половин година.

Местните предприемачи напомниха, че трасето за Гърция е част от международния коридор номер 9, който свързва страните от Северна Европа със Средиземно море, и като такъв през него трябва свободно да се движат хора, стоки и товари.

Първата блокада ще бъде в началото на идната седмица на кръстовището, откъдето преминава основният трафик за Гърция край Златоград. Правят се и контакти с гръцки бизнесмени от района на Комотини за общ протест срещу забавеното откриване на прохода Маказа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини