Най-трудният тест (видео)

Хубавото на това да си възрастен е, че можеш да контролираш желанията си. Добре де, поне да си даваш вид, че го правиш... Сега обаче си представете, че сте на 4 и ви обещаят, че ако успеете да останете насаме с апетитен маршмелоу (мек бонбон) за 15 минути, без да го изядете, ще получите още един. Стана трудно, нали?

Изглежда като ужасно средновековно мъчение, но всъщност е психологически експеримент от 1970 година, известен като "Стандфордски маршмелоу експеримент" (Standford Marshmallow Experiment). Разработен е от Уолтър Мишел, психолог от Стандфордския университет, който изследва психологическия феномен "отложено възнаграждение" (delаyed gratification). Това е явление, при което човек предпочита да отложи удоволствието си за по-късно, ако знае, че ще бъде възнаграден за търпението си. Познато, а? От над 600 деца взели участие в експеримента, нищожно малка част изяждат първия маршмелоу. Основно изискване е децата да са с лице към сладкиша и да няма нищо друго в стаята, което да им привлече вниманието. Не че би могло...

Изследванията показват, че тези от децата, които решават да устоят на изкушението, се справят по-добре в училище, имат по-добре развита аналитична мисъл и са склонни да планират действията си в бъдеще.

Преди да сте се заровили в шкафа със сладкишите, за да тествате детето си, ви предлагаме да погледнете забавното видео. Вътрешните терзания на някои мъници са толкова очарователни, че със сигурност ще усетите насладата им, когато вкусят от победата си.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини