В Каснаково се канят да блокират път заради лоша питейна вода

От вода, наситена с варовик се жалват жителите на Каснаково

Да блокират пътя, водещ към Каснаково, който е в ремонт се канят жителите му заради дългогодишен проблем с водата. Снощи те се събраха в центъра на населеното място, за да изразят своето недоволство.

Според хората, високото съдържание на варовик в чешмите създава непрекъснати ядове с бойлерите, пералните, душовете. Те се повреждат често заради отлагания, освен това водата не става за пиене или миене. В момента водоподаването в селото се осъществява от водоизточник в съседно Добрич. Каснаковци искат да се върне стария източник и да преминат към ВиК -Хасково, въпреки, че ще плащат по-скъпа от димитровградската вода.

"Проблемът идва преди близо пет години, когато някой решава, че заради разликата в цената на водата между ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград, която трябва да се плаща, ще се изгради нов водопровод", разказа кметът на селото Тодор Атанасов. Той заяви, че застава зад исканията на жителите на Каснаково, но никой към момента не решава проблема.

Атанасов е писал многократно до Общината. През януари 2013 г. Общинският съвет прие препоръчително решение, чиято цел бе да уведоми Министерството на регионалното развитие, че Каснаковци искат да преминат къв ВиК-Хасково.

Преди дни от министерството отговорили, че не знаят за съществуването на такъв въпрос и нямат разменена кореспонденция с Община Димитровград. Кметът Иво Димов е категоричен, че веднага след решението на ОбС е уведомил ВиК-Димитровград с писмо.

След разговор между кмета на Каснаково и новия управител на ВиК -Димитровград Камен Николов станало ясно, че преминаването на селото към ВиК-Хасково може да стане само след решение от министерството. Иначе управата на водното дружество в Димитровград се ангажирала да помогне с каквото може.

На срещата в Каснаково покана са получили управата на Димитровград и общински съветници от различни сесийни групи. Отзова се само представителят на Общината във ВиК- Димитровград Тодор Ташев. Той е и автор на нова докладна за решаване на проблема с водата, която ще се гледа на сесия в края на септември.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Каснаковци показаха нагреватели с отлагания, които сменят често заради водата с високо съдържание на варовик

Георги Димитров показва бойлера, който се развалил заради варовиковата вода
Каснаковци обсъждат темата за водата всекидневно
Снощи перд кметството хората изразиха своето недоволство
Отлагания има и по съдовете за готвене
Кметът на Каснаково Тодор Атанасов /в средата/ застава зад исканията на хората
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини