Неолитният човек от село Крум оглави ТОП 10 на БГ чудесата

През 2011-та проф.Йордан Йорданов направи оглед на находката от село Крум

Неолитният човек, открит при разкопки край димитровградското село Крум през 2010 година оглави ТОП 10 на най-големите археологически открития на ХХ век. Класацията "Чудесата на България" се провежда едновременно на сайта на Агенция "Стандарт Нюз" (www.standartnews.com) и на специализирания сайт "Чудесата на България" www.bgchudesa.com.

Находката от Димитровградско води с 32 %, следвана от златото на гетите от Омуртаговата могила. Изборът на 10-те най-големи археологически открития става с гласуване на сайта, за което е нужен валиден имейл.

В класацията участват още две находки от нашата община -пирамидите край Ябълково и Извора на нимфите край Каснаково. След старта на кампанията в началото на август, изворът на нимфите стигна до 6-та позиция, но по-късно отпадна от ТОП 10.

Първият етап на инициативата приключва в края на тази седмица. Ако откритието край село Крум запази лидерската си позиция, организаторите на кампанията ще дадат началото на втория етап от Димитровград.

Припомняме, че археологически екип с ръководител доц. Борис Борисов от Великотърновския университет откри скелета на 8000 години при разкопки на терена, където минава магистрала "Марица". Установено бе, че той е от времето на неолитната епоха и е на 15-годишно момче.

Скелетът е в характерната за ранния неолит поза "хокер". При посещението си през 2011 г. в Димитровград прою. Йордан Йорданов установи, че причината за смъртта на "неолитния" човек вероятно е убийство.

По-късно бяха заделени 10 000 лв. от бюджета на община Димитровград за преместването, реставрацията, консервирането, експонирането и популяризирането на намерения в местността "Кар дере" край село Крум скелет на 8 000 г. Находката се съхранява в димитровградския музей.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини