Асеновград на опашката по доброволци при бедствия

Асеновградчани не са сред най-напористите, желаещи да са доброволни защитници при бедствия и аварии. Това става ясно от Регистъра на доброволните формирования и брой доброволци по общини към края на август 2013 г.

Кампанията за набиране на доброволци към пожарните служби започна в края на миналата година. Към момента формированията в общините Марица, Първомай, Хисаря, Кричим, Куклен и Перущица са на пълния си капацитет на определената стандартна численост, съответно 25, 25, 15, 10, 10, 10. Калояново е с 14 доброволци при 15 места. В Сопот пък при стандарт 10 доброволците са 15.

В Асеновград кандидатите не надхвърлят броя на пръстите на ръката при нужни около 40. Толкова е числеността и за доброволци в Карлово, където има 15 записали се. В Пловдив те са 47 при 110 стандартна численост.

Като общо все пак доброволците в цялата област са 193-ма, което нарежда региона на първо място в страната.

Кампанията продължава и се финансира от републиканския бюджет. За Пловдивско оптималната бройка на доброволците е 430. Изискването е да не са осъждани, да са над 18 г., да са физически и психически здрави. Годишната издръжка за доброволец е около 500 лв. От следващата година тя ще бъде почти двойно завишена. Включва предпазно облекло и застраховка.

Освен че се заплаща за участие в акции, времето се смята за трудов стаж.

След преминаване на специално обучение доброволците ще помагат на службите за противопожарна безопасност, при земетресения, наводнения, издирвания, спасяване.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини