Хиляди се стичат към Кръстова гора

Заради предстоящия утре Кръстовден хиляди вярващи се стичат към местността Кръстова гора в Родопите. Както повеляват вярванията, те ще прекарат там нощта. Мнозина ще спят направо под звездите, по поляните около манастира "Света Троица". Категорични са, че студът не ги плаши, защото мястото е заредено с толкова положителна енергия, че неудобствата са направо незабележими. Според вярващите, в нощта на 13-ти срещу 14-ти септември силата на кръста, който се намира на върха на хълма, е най-силна. 

Празнична вечерня ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай, а началото на Божествената света литургия е точно в полунощ.

Историята на Кръстова гора

80 г. след падането на България под турско иго, пада и голямата крепост - столица Константинопол. Поробителите избили духовенството и ограбили всички ценности които притежавали Цариградската патриаршия. Наред с това взели и раклата с парчето от светия кръст на Иисус Христос.

Но как тази ракла, обкована със злато и сребро, е донесена в Костантинопол? Римската империя през III век се простирала до Рим и Йерусалим и била разделена на две части. Източната част, начело с Йерусалим, била управлявана от благочестивата царица Елена и от нейния син цар Константин, а западната част от Максенций. Константин основал град Константинопол (днешният Цариград) около 310-311 г. след рождество Христово. Той като добър християнин под влиянието на майка си е първият император, който превръща християнството в държавна религия, избира патриарх и построява много храмове. Максенций пък бил езичник и жестоко гонел християните. Константин бил помолен от западните християни да им помогне, като склони Максенций да им разреши свободно да изповядват християнството в неговата част от империята. Но не се постигнало споразумение между двамата и Константин му обявил война.

Един ден на обяд, когато войските си почивали след жестоко сражение, Константин и войниците му видели на небето кръст от звезди и отдолу ясен надпис пак от звезди: "С това ще победиш". Всички се чудели на необикновеното явление и твърде много се отчаяли, защото кръстът по онова време се използвал за наказание. Вечерта в шатрата, където си почивал Константин, се явил Самият Иисус Христос и му наредил да вземе плат, да направи знаме и на него кръст. "И него ще показваш", му казал Спасителят. Константин не само направил знамето, но и изписал кръстове и по дрехите и оръжието на войниците. С тази необикновена армия Константин жънел победа след победа. Максенций виждайки тази необикновена армия напуснал полесражението, войските му се разбягали и Константин тържествено влязъл в Рим, като за спомен от победата забили величествен железен кръст над централния площад.

И както знаем вече от историята за намирането на Христовия кръст от царица Елена и разделянето му на части от благоразумни християни, след падането на Константинопол (1453 г.) поробителите ограбили града и раклата с парчето от чесния кръст била прибрана в султанските дворци. Монасите от Бачковския манастир „Света Богородица“ като разбрали, че султана присвоил раклата, решили да го откупят със злато. И така станало. Монасите получили раклата със светия кръст, пристигнали в Светата Бачковска обител. Тук започнали да прииждат поклонници от цялата страна и от съседни страни на България. Но както знаем, Бачковския манастир е бил много пъти опожяраван и ограбван и затова решили раклата с чесния кръст да се съхранява в манастира "Света Троица" в централните Родопи до село Борово. И от тогава манастира започва да се нарича "Света Троица" - Кръстова гора. Тук в манастира светия кръст бил в безопастностот крадци. Всяка година, срещу празника Въздвижение на чесния кръст, раклата се носела с литийно шествие през бърда и чукаци по кози пътеки, с песнопения през Марциганица и през Клувията до манастира. Отслужвала се Свта литургия и водосвет, а на другия ден богомолците отново тръгвали с раклата обратно за Кръстова гора.

Кръстова гора е едно от най-светите места в нашата страна и тук през нощните служби, на кръста, отстоящ на 200 метра от новата църква, се явяват светлини и други явления, които се виждат от вярващи и от невярващи, от християни и мюсюлмани, които идват тук да търсят Божието благословение за здраве и добри дела.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини