Втори опит за старт на делото срещу Енимехмедов

Софийски градски съд ще направи втори опит да даде ход на делото срещу Октай Енимехмедов. В края на август, първото заседание бе отложено заради неявяването в съда на Ахмед Доган като пострадал, съобщи БГНЕС.

Октай Енимехмедов е обвинен в опит за умишлено убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Появи се вероятност Доган да бъде принудително доведен в съда, тъй като нито той, нито негов представител не присъстваха в съдебната зала на 20 август, но по-късно съдебният състав получи болничен лист за заболяване на Доган като основателна причина за неявяването му по делото.

Ахмед Доган е основен свидетел по делото. На 20 август в съда дойде братът на Октай - Метин Енимехмедов. Той каза, че е разочарован от политиката, която води ДПС. Метин сподели, че е изпаднал в шок, след като видял това, което Октай направил. Той предполага, че го е обмислял дълго време. "Видял е, че това е най-точният момент да покаже своето мнение и позиция". Самият Октай споделил пред него, че е готов да лежи за едро хулиганство, но казал, че има вариант и "да извъртят нещата и да ме почернят". Самият Метин си обяснява повдигнатото обвинение за опит за убийство с две възможности. Първата според него е възможна некадърност на обвинителите, а другият вариант е …"сами се досещате". Той каза, че брат му се опитвал да сплаши лидера на ДПС, взел е и халосни патрони. "Искал да ги стресира и да сплаши цялата партия, не само Доган и да покаже своята позиция и че Доган не е толкова голям, колкото всички го богопочитат", заяви Метин.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини