Интерпол издирва британка за атентата в Найроби

Британката Саманта Лютвейт, която е заподозряна като главния организатор на кървавия атентат в търговски център в Найроби, беше обявена за официално издирване от Интерпол.

Заповедта за задържане на 29-годишната британка, известна като Бялата вдовица, е издадена след искане на Кения, предаде БГНЕС. Жената е обявена за издирване "по искане на Кения, чиито власти я обвиняват в притежаване на експлозиви и престъпен заговор за извършване на углавно престъпление през декември 2011 г."

Червената бюлетина, както са известни тези искания на Интерпол, задължава силите на реда в страните, членуващи в организацията да задържат издирваното лице и да го екстрадират.

Лютуейт е вдовица на Джърмейн Линдзи - един от четиримата бомбаджии, извършили атентатите в метрото в Лондон през юли 2005 година, при които бяха убити 52 души, а ранените бяха стотици. В британската преса се появиха голям брой спекулации за нейната роля в драмата със заложниците в мола „Уестгейт” в Найроби, след като министърът на външните работи на Кения съобщи, че сред щурмоваците на ислямистката групировка „Ал Шабаб” има и британска поданичка. По-късно президентът Ухуру Кениата заяви, че тази информация не може да бъде потвърдена. От „Ал Шабаб” също опровергаха информацията, припомня Нова телевизия.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини