Белият дом нареди федералните агенции в САЩ да затворят врати

Бюджетният офис към Белия дом нареди на федералните агенции да спрат работа във вторник ( днес), след като Конгреса не успя да приеме закон за вдигане на лимита на дълга, за да бъдат финансирани часове преди изтичане на срока държавните агенции, съобщават световни медии.

Минути преди полунощ Белият дом нареди частично затваряне на правителствените агенции.

С неуспеха на Конгреса да приеме финансирането на агенциите преди крайния срок ( 00:01 часа местно време) първото частично спиране на работа в държавния сектор за последните 17 години стана факт.

Републиканците упорито настояваха за промяна на здравния закон, като цена за съществено федерално отпускане на средства. Промяната на републиканците е свързана със задължаване на милиони американци да си купят здравни осигуровки според здравния закон на президента Обама от 2010 година. Обама и демократите отказват промяната. И така двете партии не могат да постигнат споразумение за здравната реформа и бюджета.

Стотици хиляди служители и правителствени агенции, центрове, национални паркове, музеи и други финансирани от правителството агенции ще бъдат засегнати от липсата на средства. Според експерти, кризата може да коства на американската икономика до 300 млн. долара на ден.

През дългия ден и нощ Сенатът торпилира един от опитите да се обвърже правителствено финансиране с промени в „Обамакеър".

Часове преди затварянето на държавните агенции Сенатът (54 „против" - 46 „за") гласува за отхвърляне на прокараната от Камарата на представителите мярка, която трябваше да запази работата на правителството при нормални условия, но би забавила прилагането на здравния закон с година и за постоянно да се отмени здравен данък, който помага да бъде финансиран.

В отговор републиканците в Камарата на представителите потърсиха различни отстъпки, за да бъде финансирано правителството. Те поискаха една година забавяне прилагането на здравния закон за лица, които купуват здравното си покритие. Поправките на републиканците включват и премахване на помощите към здравните осигуровки за членове на Конгреса, служителите и президента.

228 гласуваха „за", а 201 - „против", като около 12 републиканци гласуваха против, а 9 демократа „за".

Час по-късно демократите в Сената отново отхвърлиха и това предложение ( 54 срещу 46).

Военните и трафик контролът няма да бъдат засегнати от съкращенията на разходите в правителствените агенции. Обама увери военнослужещите, че службата им продължава в нормален режим, но предупреди цивилните, работещи за военните, че може да се наложи да излязат в отпуск. Обама обеща кризата с финансирането на правителствените служби да бъде преодоляна колкото се може по-скоро.

През 1996 година в резултат на битка за бюджета между Бил Клинтън и републиканците за последен път държавата изпадна в неплатежоспособност. Гласоподавателите тогава преизбраха Клинтън след като в резултат на споровете същата година правителствените служби останаха затворени за повече от 20 дни.

Затваряне на всички държавни музеи, национални паркове и зоологически градини, прекратяване работата на паспортните служби в страната както и издаването на разрешителни за огнестрелни оръжия са само част от начините, по които американците ще усетят частичното спиране на държавния апарат. Около 800 хиляди служители ще бъдат засегнати.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини