Асад: Турция ще плати скъпо за подкрепата си на бунтовниците

Сирийският президент Башар Асад предупреди Турция, че ще „плати скъпо" за подкрепата си към сирийските бунтовници, които се опитват да свалят президента на Сирия, предаде „Франс прес".

„В близко бъдеще тези терористи ще имат влияние върху Турция. И Турция ще плати много скъпо заради подкрепата", каза Асад в интервю за турската телевизия Halk TV.

Сирийският президент отговори на въпроси за присъствието на свързани с Ал Кайда бунтовници по границата между двете държави. Сред многото бунтовнически организации, които се сражават в Сирия, има няколко твърдолинейни ислямистки групи.

"Невъзможно е да използваш тероризма като карта и да го слагаш в джоба си. Защото той е като скорпион, който няма да се поколебае да те ужили във всеки даден момент", каза Асад.

Отношенията между Дамаск и Анкара, които бяха близки съюзници, коренно се промениха от началото на войната Сирия.

Турският премиер Реджеп Ердоган е един от най-отявлените критици на Асад и поддръжници на сирийските бунтовници.

„Всичко, което той казва за Сирия и сирийския народ е купчина от лъжи, това е всичко...Ердоган нищо не прави, освен да подкрепя терористите", подчерта Асад.

На 17 септември Турция свали сирийски военен хеликоптер, който се смята, че е нарушил въздушното пространство.

Асад призна, че хеликоптерът е нарушил турското въздушно пространство, но оправда това с думите, че хеликоптерът се е опитал да спре „проникването на голям брой терористи".

Той допълни, че двамата пилоти по „варварски начин са обезглавени" от сирийски бунтовници, които са ги заловили след като падна хеликоптерът на сирийска територия.

Вчера турският парламент удължи с още една година мандат, който позволява на страната да изпрати войници в Сирия, ако е необходимо.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини