Мярка 112 "Млад фермер" стартира през ноември

До края на годината всички земеделски производители, които се подпомагат от националния бюджет и тези, които очакват средства по агроекологичните мерки, ще си получат парите за 2013 г., това каза на пресконференция в Пловдив проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие.

Още от 15 октомври животновъдите ще получат авансово 60 млн. лв. национални доплащания, а през януари ще получат още 40% от сумите, които се получават от националния бюджет. Около 300 млн. ще бъдат разплатени по Ос 2 - това са всички средства за 2013 г., които земеделците трябва да получат по еврофондовете. Средствата са по мерките в сектор "Агроекология и Необлагодетелствани региони", допълни  председателят на Парламентарната комисия по земеделие и храни.

Мярка 112 "Млад фермер" ще стартира през ноември, като по нея през тази година ще се финансират 200 фермери, но прием ще има отново и през май, каза още проф. Бъчварова. За да не се създава допълнително напрежение, тъй като голяма част от кандидатстващите, изпълнили условието за 14 месеца регистрация през май ще са ги преминали, предвиждаме удължаване на този срок на 18 месеца и така ще дадем възможност на тези, които през тази година не успеят да участват и през 2014-та, допълни проф. Бъчварова.

Предстоят редица законови промени, които облагодетелстват земеделците и ще подпомогнат сектора. Поехме ангажимент и в Бюджет 2014 ще бъде възстановяван акцизът на горивата. От догодина ще бъдат заложени средства за това, като са необходими около 70 млн. лв. по тази нотифицирана държавна помощ през 2014-та. Затова са необходими и промени в два закона - за акциза и данъчните складове и за подпомагане на земеделските производители. Планират се и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които да намалят разходите на животновъдите. Предстои и приемането на Закона за растенията. Според проф. Бъчварова в почти всички закони, които определят облика на сектор "Земеделие", се налагат спешни промени и те ще бъдат направени до края на годината.

Целта е България да не търпи финансови санкци, заради закъснение при съгласуването на някои закони с Директивите на ЕС, да се разплатим в кратки срокове с бенефициентите и да покажем, че през тази година усвояемостта на европейски средства в сектора е по-добра. Независимо, че от следващата година ще разполагаме с 250 млн. лв. по-малко в сектора, финансова рамка договорена през 2012 г. от ГЕРБ, нашата цел е да бъдат подпомогнати 43 мерки в селското стопанство и в развитието на селските райони, каза още проф. Бъчварова.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини