Тютюнопушенето сблъска противници и привърженици пред Позитано 20

Споровете за и против връщането на стария режим на тютюнопушене т.е. отмяната на пълната забрана се пренесоха и пред централата на БСП, където „България без дим” и собственици на заведения внесоха петиции в подкрепа на каузите си.

Петицията на „България без дим” е подписана от над 40 организации, като основното искане е сегашният закон да не се променя. Защитниците на забраната ще останат на пред централата на БСП през целия ден. Собствениците на заведения обаче се оплакват, че сега бизнесът търпи значителни загуби и законът трябва да бъде променен така, че да има обособени части в заведенията, в които тютюневият дим пак да бъде допуснат.

„Има различни мнения по въпроса, ние трябва да обсъдим и да вземем решение, което да балансира различните интереси”, коментира председателят на парламента Михаил Миков на влизане в сградата на „Позитано” 20, предаде bTV.

От левицата възнамеряват днес да обобщят предложенията за законодателни промени на заседание на парламентарната си група. После ще бъде насрочено и вкарването на промените в парламента. Основният аргумент на управляващите е облекчаване на ресторантьорите и респективно пушачите, в студеното време.

От ГЕРБ са категорични, че това е стъпка назад и няма как икономическите мотиви да надделеят над хуманитарните, а инвестицията в здраве е инвестиция в икономика с дългосрочна полза.

Дори в БСП и „Атака”, които са основен двигател на връщането на стария режим, няма единно мнение. Здравният министър Таня Андреева вчера категорично заяви, че пълната забрана за пушене на закрито трябва да остане. Според нея не трябва да се правят отстъпки в каквато и да е посока. Червеният депутат Татяна Буруджиева пък каза, че трябва да има промени за разрешаване на пушенето след 22:00 часа в заведенията.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини