Йовчев: България ще получи помощ от ЕС за бежанците

 

България ще получи подкрепа от Европейския съюз за справяне с бежанците. Тя ще бъде и техническа и финансова. Това съобщи в Люксембург министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде БНР. По думите му на Съвета по вътрешните работи е било отчетено, че България е една от най-засегнатите страни, както и че положението у нас сериозно изисква незабавни мерки.

"Ще получим директна финансова подкрепа и това ще бъде една значителна част от средствата, които са останали по фондовете за подпомагане на бежанци и фонд „външни граници".

Към момента той не може да се ангажира с цифра, докато такава не бъде обявена от Европейската комисия. "Имаме разговори, но не бих искал да избързвам да обявявам аз конкретната цифра. Много скоро се очаква да се разбере нещо конкретно и в сравнително доста кратки срокове ще получим финансова помощ", каза Йовчев.

В момента най-важната сухоземна граница в Европейския съюз е българо-турската каза Илка Лайтинен, изпълнителен директор на ФРОНТЕКС, съобщиха от МВР.

Той направи тази оценка по време на двустранната среща с Йовчев. Българската гранична полиция и преди кризата беше един от най-активните участници в дейностите на ФРОНТЕКС и това е оценено от общността на граничните полиции. България е изключително добър партньор в "Посейдон 2013 – сухоземни граници" – най-добре организираната съвместна операция на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки.

ФРОНТЕКС се опитва да удовлетвори в максимална степен допълнителните искания на българската гранична полиция за съдействие – както по отношение на експертна помощ, така и на екипировка, е заявил г-н Лайтинен.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини