Пеевски върнат в НС, Орешарски блокиран от протеста. Преглед на печата

Оставането на Делян Пеевски като депутат в парламента е водеща тема за вестниците в сряда.

„Делян Пеевски остава депутат от ДПС.
Това произтича от решението на Конституционния съд, което се появи след почти седемчасово заседание и гласи: КС отхвърля искането на 96 народни представители за предсрочно прекратяване на пълномощията на народиня представител Делян Пеевски на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба.
Шестима съдии - Димитър Токушев - председател на КС (назначен от Георги Първанов), Пламен Киров (назначен от Георги Първанов), Красен Стойчев (назначен от мнозинството на Тройната коалиция), Стефка Стоева (избрана от съдийската квота), Борис Велчев (назначен от Росен Плевнелиев) и Гроздан Илиев (назначен от мнозинството на ГЕРБ), са преценили искането за неоснователно, тоест че депутатският мандат на Пеевски е в сила. Основният им аргумент е, че пълномощията на депутат не се прекратяват автоматично, когато бъде избран от парламента на друга длъжност, а трябва специален акт - в случая решение на Народното събрание, обратното би било дописване на конституцията според тях.
На обратното мнение - че е налице несъвместимост на Пеевски с положението на депутат, са били съдиите Румен Ненков, който е и докладчик по делото, Благовест Пунев, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов. Техният основен аргумент е, че Пеевски непосредствено след избора му от парламента на 14 юни е започнал фактически да изпълнява новите  си правомощия като председател на ДАНС по ръководството и представляването на агенцията..." - в. „Дневник".

„Конституционният съд реши, че отхвърля искането на депутатите на ГЕРБ за прекратяване на правомощията на Делян Пеевски като депутат.
В официалното съобщение на сайта на съда се казва: „ОТХВЪРЛЯ искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба - председател на Държавна агенция „Национална сигурност"...
Решението е окончателно и влиза в сила от днес - 8 октомври 2013 г..." - в. „Стандарт".

„Делян Пеевски е депутат. Това следва от днешното тричасово заседание на Конституционния съд, на което не бе взето решение.
12-те конституционни съдии не успяха да отговорят на поставения им от ГЕРБ въпрос - дали Пеевски е изгубил статута си на народен представител, след като на 14 юни бе избран за шеф на ДАНС, а пет дни по-късно бе оттеглен от поста.
Въпреки че заседанието на съда приключи към 13 ч, официално решение от седем страници бе оповестено към 19 ч.
Шестима от 12-те конституционни съдии са защитили становище, че Пеевски е депутат и не е нарушил забраната за несъвместимост на длъжности...
Конституцията забранява на депутатите да изпълняват друга държавна дейност. При наличие на несъвместимост тя трябва да бъде прекратена в подходящ срок и при спазване на определена процедура, мотивират се шестимата. Те изтъкват, че КС прекратява мандат поради несъвместимост само когато народният представител не предприеме нужните действия в определения срок. Според тях случаят с Делян Пеевски не е такъв...
Цанка Цанкова, избрана в КС от ГЕРБ, пък е на особено мнение. Според нея делото е било безсмислено, защото Пеевски още с избора му за шеф на ДАНС е престанал да бъде депутат. А щом не е народен представител, не може да има несъвместимост.
Тъй като никоя от позициите не е събрала нужните минимум 7 от общо 12 гласа, няма решение на КС. Няма произнасяне по искането на ГЕРБ, Пеевски остава депутат." - в. „24 часа".

„Конституционният съд върна Делян Пеевски в парламента през задния вход
Конституционният съд (КС) приложи изпитания през годините номер да се измъква от конфликтни дела от висок обществен интерес. Вчера съдиите не събраха нужния минимум от 7 гласа за решение, с което категорично да кажат дали неуспелият председател на ДАНС, медиен магнат и следовател в отпуск Делян Пеевски е в несъвместимост и не може да остане депутат. Така искането на 96 депутати от ГЕРБ срещу Пеевски бе отхвърлено. Това подпали социалните мрежи, в които протестът #ДАНСwithme получи нов прилив на енергия по подобие на 14 юни.
Всички в КС приемат, че Пеевски е встъпил като председател на ДАНС и тъй като парламентът не го освободи като депутат, той е изпълнявал и двете длъжности и така е бил в несъвместимост. Основният спор между съдиите обаче е бил дали несъвместимостта уврежда статута на депутата толкова тежко и непоправимо, че не може да се поправи, или може да бъде отстранена с оставката му от ДАНС, научи "Сега". Шестима съдии приемат, че Пеевски е поправил несъвместимостта, в която се е намирал, петима - че несъвместимостта е необратима. Един пък смята, че искането на депутатите е недопустимо...." - в. „Сега"

„Делото за несъвместимост в КС се води по искането на ГЕРБ след скандала с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.
Според партията на Бойко Борисов Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС. От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат.
Още през юли докладчикът по казуса Румен Ненков внесе предложение за решение на спора. По необяснени от никого причини датата за насрочване на заседание се отлагаше до 24 септември, когато съдиите приеха решение да поканят Пеевски за лично обяснение.
Миналия петък стана ясно, че Пеевски е изпратил писмо до КС, с което съобщава, че няма да се яви на изслушването с мотива, че докладчикът е „предубеден". От писмото му става ясно, че той намира себе си за жертва на политически и медийни кръгове, които са го „сатанизирали" в обществото..." - в. „Труд".

"Позицията на Делян Пеевски: Въпросът е не кой предложи Пеевски, а кой не го допусна да влезе в ДАНС
Във връзка с решението на Конституционния съд съм длъжен като гражданин на страна - членка на Европейския съюз, да заявя отговорно и с доблест, че името ми е подложено необосновано на публичен линч, а личността ми се сатанизира по сценарий на заемащи позиции във високите равнища на властта в държавата. Възмущавам се, че правото ми да бъда избиран - основно гражданско право в демокрацията, бе подложено на съмнение и се превърна в бумеранг, за рикошета на който аз плащам неясна и непосилна цена.
Въпросът "Кой предложи Пеевски за председател на ДАНС?" отдавна няма смисъл. Защото отговорът бе даден многократно - премиерът Пламен Орешарски предложи кандидатурата ми на Народното събрание, съгласувано с двете политически сили, които подкрепят кабинета. Рутинна технология при всеки избор.
Въпросът, на който и аз имам право, е кой (кои) и защо не позволиха да стана председател на ДАНС.
Мое е правото преди всички да дам ясния и неудобен отговор на този въпрос.
Това е "здравият" и инкриминиран съюз между контрабандата, корупцията и властта на политици, които, вместо да се борят срещу криминалните схеми в икономиката, решиха да ги подчинят на себе си и партийния си интерес. Т.е. да се сраснат с престъпността и корупцията органически и навеки. (За съжаление, имаше пробойна - печатницата в Костинброд засече и започна обратно броене, за чиято цена определиха главата на Делян Пеевски.)
И вендетата с мен започна..." - в. „24 часа".

„Делян Пеевски трябва да намери начин да се оттегли, защото това е единственият изход, при който да бъде запазено достойнството на управляващите и да не се създаде ново поле за политическо напрежение.
Така политологът и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов коментира пред "Дневник" развръзката по случая с депутатския статут на Делян Пеевски (ДПС). След като Конституционният съд отхвърли искането на ГЕРБ за прекратяване на пълномощията на Пеевски заради несъвместимост, той остава депутат.
Според Първан Симеонов завръщането му в парламента ще бъде нов импулс за позатихналите протести срещу кабинета "Орешарски". Не се знае колко голяма ще бъде енергията на този импулс, но със сигурност ще бъде мултиплицирана от множество коментари на парламентарната и извънпарламентарната опозиция, така че горещият картоф отново е в ръцете на управляващите, добави политологът..." - в. „Дневник".

„Това правителство ще падне под тежестта на невъзможността на собственото си съществуване, коментира за "Дневник" политологът Евгений Дайнов по повод развръзката на казуса с депутатския статут на Делян Пеевски (ДПС)...
Според Дайнов днешната развръзка е пореден признак за предстоящото падане на правителството. Не е възможно в една страна, независимо от вида на държавната уредба, казусът "Пеевски" непрекъснато да изскача нагоре, изтласкван от държавните институции, коментира той. Той добави, че това е все едно в Америка през 30-те години на миналия век периодично различни институции да изтласкват на повърхността като овластен тип в държавата мафиота Ал Капоне..." - в. „Дневник".

Всекидневниците проследяват и поредната вечер на протести, при която се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите, изразяващи недоволството си връщането на Делят Пеевски в парламента.

„Нова вълна на гражданско недоволство срещу правителството на Пламен Орешарски залива пространството около Министерски съвет. В социалните мрежи протестиращите коментираха, че причина за подновените действия е решението на Конституционния съд, с което Делян Пеевски ще продължи да бъде депутат, след като беше избран за председател на ДАНС, а после предложението бе оттеглено. Антиправителствени демонстранти блокираха сградата на "Дондуков" 1. Те протестират пред служебния вход на Министерски съвет. Протестът тази вечер си върна числеността, който имаше през първите дни от гражданското недоволство. Хората скандират за оставка, развяват български знамена и свирят със свирки и барабани..." - в. „Стандарт".

„Шестима души са задържани за нарушения на обществения ред по време на днешния протест в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Според органите на реда към 20.15 часа между 500 - 600 души са били в района около Министерски съвет в центъра на столицата. От полицията обявиха, че ще продължат да се грижи за сигурността на протестиращите...
Появи се информация, че премиерът Орешарски е бил изведен с охрана от сградата на Министерския съвет. Източник на "Труд" обаче опроверга това, като заяви, че Пламен Орешарски не се е връщал в сградата на Министерския съвет след откриването на изложбата на Жул Паскин в Софийската художествена галерия...
Протестиращи се опитаха да преминат през кордона от полицаи до служебния вход на сградата на Министерски съвет.
Полицаите обаче не позволиха на протестиращите да разцепят кордона и към този момент те нямат достъп до сградата. Въпреки това, те продължиха да скандират силно „оставка", и „мафия"..." - в. „Труд".

„Около 200 протестиращи се събраха пред Софийска градска галерия, където днес Орешарски откри изложба на художника Жул Паскин. При откриването премиерът сподели, че за съжаление няма време за изкуство и е успял да види изложбата само за 15 минути.
При излизането си Орешарски бе посрещнат с освиркване и опит да бъдат блокирани колите на премиера и охраната. Наложи се полицаи и служители на НСО да разбутват протестиращите, за да може да продължат автомобилите на премиера. На ул. "Гурко" останаха повалени контейнери, проблем за кортежа бе и червеният светофар, който забави премиера. Най-големите сблъсъци обаче бяха на кръстовището на улиците "Гурко" и "Раковска", където хората насядаха по пътното платно. Тогава се наложи и пускането на моторизираната полиция.
След като Орешарски се измъкна от блокадата, протестиращите, които го блокираха, се отправиха към Министерския съвет, където се вляха в доста по-голяма група от хора." - в. „24 часа".

Вестниците поместват и публикации за икономическата ситуация в страната.

„Международният валутен фонд занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2013 и 2014 г., като по-негативно е и очакването за България.
В оповестената днес прогноза се посочва, че растежът на българската икономика през тази година се очаква да е 0.5 на сто при 1.2 процента, прогнозирани през април. За 2014 г. показателят е 1.6 на сто вместо записаните в оценката от април 2.3 процента. В същото време институцията занижава и очакването си за ръста на потребителските цени. Очакваното им повишение през тази година е за 1.4 и 1.5% през 2014 г. При предишната прогноза тези показатели бяха съответно 2.1 и 1.9%.
Финансовият министър Петър Чобанов обяви наскоро, че правителството очаква растежът през следващата година да е 1.8%.
МВФ обаче запазва непроменени прогнозите си за безработицата в България. Така за тази година се очаква тя да е 12.4%, а през следващата леко да намалее до 11.4%. Според последните данни на Евростат безработните у нас към края на август са 13%.
В оценката на МВФ, който за шести път от началото на годината променя прогнозите си за глобалния растеж, България се посочва сред страните, в които има структурна безработица. В тези държави е необходима смела програма за реформи, за да се повишат заетостта и конкурентоспособността, препоръчват от фонда..." - в. „Дневник".

„Половината българи са застрашени от бедност, според Евростат
България е страната с най-висок процент граждани, застрашени от бедност, в ЕС, а Великобритания е държавата с най-голямо неравенство в богатството на регионите, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за периода 2008-2011 г. Близо половината от българите (49,1%) са застрашени от бедност или социално изключване. В подобно положение са също така 40,3% от румънците и 36,6% от латвийците. Рискът от бедност е най-нисък в Чехия, само 15,4% от населението, следвана от Холандия с 15,7% и Швеция с 16,1%...
Заетостта е намаляла в почти три четвърти от 272-те области в 28-те държави членки на ЕС в периода 2008-2011 г., като най-голям спад е отчетен в Южен централен регион на България (-9,7%)..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини