Републиканците бият отбой за здравната реформа

Републиканците в Конгреса на САЩ практически са се отказали от исканията си за отмяна на здравната реформа - основна пречка до момента да не бъде приет бюджетът на страната.Здравната реформа влезе в сила на 1 октомври, когато започна и новата финансова година в САЩ. Тя предоставя възможност на гражданите да избират между конкурентни предложение в медицинското застраховане. Идеята на президента Барак Обама е всички граждани да сключат такава застраховка.

Здравната реформа обаче се оказа ябълката на раздора в Палатата на представителите, доминирана от републиканците. Проектобюджетът на три бе връщан от Сената в долната камара за доработка и така и не бе приет, тъй като условието на републиканците бе именно отмяна на здравната реформа.

В резултат, с настъпването на новата финансова година на 1 октомври, САЩ останаха без бюджет и много от държавните учреждения престанаха да работят. Дали от безпрецедентната за страната криза на държавния апарат скоро ще бъде намерен изход, засега не е ясно.Видно е обаче, че републиканците, предвождани от председателя на Палатата на представителите Джон Бейнър, вече са се фокусирали върху нуждата от съкращения в различни социални програми и измененията в данъчната политика, като вече почти никой от тях не говори за отмяна на здравната реформа.

"Естествено, че бих желал да се избавим от Obamacare /както наричат здравната реформа/. Обаче мисля, че този опит за провали", признава Орин Хеч, сенатор републиканец от Юта. Колежката му от Южна Каролина Линдзи Греъм добавя: "Хванахме се за непопулярен закон, като избрахме още по-непопулярна тактика".

Лидерът на републиканското мнозинство в Палатата на представителите Ерик Кантор вече предложи на Обама преговори, без обаче да поставя като условие отмяна на здравната реформа - както стори на предишните преговори Джон Бейнър, което Обама отхвърли категорично.

"Резките изменения в здравната реформа са невъзможни в краткосрочна перспектива. По-добре ще е да насочим вниманието си към съкращения на разходите за социални програми и промени в данъчния кодекс", признава и Пол Райън, председател на бюджетния комитет в Палатата на представителите.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини