При съмнително обаждане: Преди да направите каквото и да било, звънете на "пострадалите" и на 112

При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълнение на исканията, първо се посъветвайте с близките ви хора, които са около вас и на които знаете със сигурност телефонните номера, с вашия полицейски инспектор по местоживеене или позвъните на тел. 112.

Тези основни препоръки към гражданите отправят от Областната дирекция на полицията.

Всеки ден на територията на страната се извършват опити за измами по телефона, като в някои от случаите се намират доверчиви хора, обикновено възрастни или самотно живeeщи, които се доверяват и дават на измамниците всичките си спестявания. Само за няколко дни с хиляди в Асеновград "изгоряха" двама пенсионери, а сигналите за опити за измами в региона бяха десетки.

Сценариите за измами са различни и престъпниците променят тактиката си постоянно. Трябва да се има предвид, че измамниците са добри актьори и разполагат с богат набор от техники за заблуда, демонстрират пред хората състоятелност, възможности и влиятелни познанства, без да ги имат, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а някои от хората, станали техни жетви, им помагат с наивността си или желанието за бърза и лесна печалба или облагодетелстване.

Има опасност да бъдете въвлечени в някои от следните престъпни схеми за измами:

• Получавате телефонно обаждане от мним лекар или друг здравен работник за възникнали проблеми на лечение на ваши близки, споменават се случаи на тежки катастрофи или инциденти и необходимо незабавно скъпо лечение или бърза хирургическа намеса.

• Получавате телефонно обаждане от мним адвокат, следовател или друг служител за възникнали проблеми на ваши близки с полицията или правосъдието, внасяне на гаранция за ваш близък, роднина, внук или племенник, които в разговор по телефона плачат и притеснено съобщават че са блъснали с кола човек, който е тежко ранен и даже в последствие е починал и много бързо трябва да се внесе гаранция, за да не бъде задържан в ареста мнимия роднина.

• Получавате телефонно обаждане от човек, който твърди, че ваш починал близък му дължал определена сума пари, и вие трябва да погасите задълженията му, след като той не е направил това.

• Получаване срещу "такса за доставката" на ценна колетна пратка, която уж са ви пратили ваши близки от чужбина, но трябва да внесете определена сума пари, заради високата стойност на пратката, както и много други сценарии за измами.

Ако ви бъдат отправени подобни молби, покани за получаване на награди, плащане на такси или гаранции, не се доверявайте само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да ви звучи то.! В много от случаите измамниците не прекъсват връзката, за да не се използва телефона за връзка с органите на МВР. За да се уверите в самоличността на своя "познат" или "роднина", настоявайте за лична среща, питайте за характерни имена и събития, които би трябвало да са му добре известни, търсете обратна връзка с него, да ви покаже документ за самоличност, свържете се с други общи познати и роднини и споделете за възникналата ситуация, но задължително преди да сте дали пари на непознат, не се обаждайте за контакт с измамниците на непознати телефонни номера, които те ви дават за връзка и не им диктувайте кодове от ваучери за мобилни телефони!

Записвайте регистрационните номера на автомобили, с които идват да контактуват непознати за вас лица. В никакъв случай не предприемайте разплащания чрез трети лица, особено в други населени места или чрез "услужливо" изпратени ви шофьори на таксиметрови автомобили. Подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдете ИЗМАМЕНИ!

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини