Незрящите в Асеновград отбелязват Деня на белия бастун

342 души със зрителни проблеми в Асеновград, Садово, Първомай и Лъки отбелязват днес Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване в градска среда.

В поздравителен адрес до Териториалната организация в Асеновград кметът Емил Караиванов изтъква, че цени стремежа на незрящите си съграждани да са полезни на обществото, влагайки "много повече усилия за преодоляване на трудностите в живота". Гост на месната организация бе и Владимир Желев - председател на Асоциацията на слепите есперантисти и бивш преподавател в Националния център за рехабилитация на хора с увредено зрение.

Белият бастун е приет като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Той не само сигнализира на останалите хора за липсата на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите.

Преди седмица в Градската библиотека започна обучение по Информационни и комуникационни технологии на асеновградчани със зрителни затруднения. В рамките на 14 дни те ще се учат да работят с най-популярните компютърни програми, както и със Скайп, е-поща, Фейсбук.

Компютрите в библиотечно-информационния център вече могат да се ползват от всички хора със затруднение в зрението, тъй като по програмата към тях е инсталирана специална софтуерна програма програма.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини