Гълъбин Боевски в София, никой не знае как. Преглед на печата

Вестниците в четвъртък продължават да следят развитието по решението на парламента да удължи мораториума върху купуването на земя от чужденци.

„Бурен скандал и силно "набиване на канчетата" заради решението за удължаване на мораториума за купуване на земя от чужденци е имало на заседанието на червената група. Това разказаха присъствали на инфарктната сбирка на "Позитано" 20 късно във вторник.
Соцлидерът Сергей Станишев бил бесен на своите, че подценили ситуацията, не подготвили адекватна изпреварваща позиция и така позволили на "Атака" и ГЕРБ да прокарат това решение. А накрая и 59 от червените го подкрепили.
"Какво да кажа в Брюксел? Как така се приема решение, което противоречи на договора с ЕС?!", попитал Станишев. Червените юристи веднага обяснили, че не произтича нищо от това решение на парламента, защото по конституция правителството не може да налага мораториум. Това се прави от депутатите. Изразени били становища, че решението може да падне в Конституционния съд.
Гафът с мораториума бил повод социалистите отново да бъдат мъмрени за дисциплината. 6-има от тях не са били в пленарната зала по време на инфарктното гласуване - Илия Баташки, Николай Малинов, Петър Кънев, Светла Бъчварова, Стефан Данаилов и Румен Гечев. Само за последния имало извинение, защото бил в командировка в чужбина. Петър Мутафчиев и Деница Караджова пък не пожелали да участват в гласуването, разкриха техни колеги.
Пред групата Янаки Стоилов напомнил, че БСП внесе своя редакция на въпросния текст, но тя не мина с 1 глас. Проверката показала, че Кънев е излязъл от залата по време на прегласуването.
Никой в лявата ПГ и вчера не можа да даде категоричен отговор какво решение е имало за гласуването. Според тези, които бяха "за" мораториума, решението било за вот по съвест и дори за подкрепа.
От ръководството обаче обясниха, че още миналия вторник на ИБ и след това на група е било взето решение левите да са "въздържал се"...
Решението за удължаване на мораториума върху продажба на земя на граждани от ЕС до 2020 г. е погрешно и създава негативен имидж на държавата, заяви президентът Росен Плевнелиев. Правният му съвет вече подготвял писмо, с което ще сезира Конституционния съд. "Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Не е добре една държава да се отказва от приоритетите си и да даде знак на целия свят и на ЕС, че не изпълнява поети международни ангажименти", допълни той...
ДПС уточнява мотивите, с които да се обърне към КС, каза зам.-шефът му Христо Бисеров. Той нарече "изненадващо" и "грешен ход" решението на част от депутатите на БСП да подкрепят мораториума. За сезирането на КС от ДПС ще търсят и тези леви, които бяха против или не участваха в гласуването.
Възможно е да се търси подкрепа в тази посока, каза и зам.-шефът на червените Атанас Мерджанов..." - в. „24 часа".

„Михаил Миков: Решението на парламента за мораториума е нищожно
По отношение на мораториума 42-ото НС гласува според популизма. Тази кауза е достатъчно неразумна. В тази среда политици, които искат и им харесва да употребяват думата антиевропйеско, употребяват земята за тази цел. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред бТВ.
"По време на гласуването никой не уточни, че става дума за чужденци от ЕС, а не чужденци от Сърбия, Турция, Македония, Средна гора, Близкия изток. Както един български гражданин получава права в другите страни от ЕС, така е редно и гражданите на ЕС да имат това право у нас. Това е въпросът за свободното движение на хора и капитали. Страните-членки само чакат такова решение от България, за да ограничат реципрочно българите за трудовите си пазари и затова нещата не могат да се разглеждат на парче", уточни Миков...
За мен решението е нищожно. Защото противоречи на Конституцията и на договора с ЕС, каза Михаил Миков...
"Мораториумът върху покупката на земеделски земи от чужденци поставя България в сложна ситуация", коментира и външният министър Кристиян Вигенин пред БНР. Според него решението е взето прибързано, без анализ на последиците и може да дискредитира страната, тъй като за първи път България си позволява да наруши договора за присъединяване към ЕС. Според Вигенин правителството ще бъде длъжно да изпълни решението, щом това е волята на най-висшата институция в България - Народното събрание...
Менда Стоянова от ГЕРБ пък призна, че в нормална обстановка не би подкрепила мораториума на "Атака". "Но подкрепяйки го, ние поставяме под натиск, поставяме до стената правителството, което не желае да си свърши работата и да защити националния интерес", обясни тактиката на бившите управляващи тя.
" - в. „Сега".

„Борисов: Мораториумът е заради бежанците
"Решението за мораториума върху земята е взето от 54 депутати от БСП и ГЕРБ, без значение от вота на „Атака". Ние, обаче, взехме това решение с ясното съзнание, че Орешарски бързо трябва да отива в Брюксел и да се договаря с колегите мораториумът да се удължи, като им обясни колко е различна ситуацията към днешна дата от тази, когато сме присъединявани към ЕС. Хилядите бежанци създават различна обстановка в България в момента. Ние сме на границата на Европейския съюз. Ние сме подложени на най-голямата бежанска вълна и нищо не налага да поемаме тези рискове в момента. Трябва да им се обясни на хората в Европейската комисия, че ние искаме малко отлагане, защото регионът ще бъде различен след 7, 8 или 10 години", обясни в Благоевград председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов..." -  в. „Сега".

„Сигурен признак, че изборите наближават, е че на политическия пазар се пръкват всякакви безумни идеи, коментира в блога си евродепутатът от "Синята коалиция" Надежда Нейнски по повод вчерашното решение на българския парламент, с което се задължава Министерският съвет да направи всичко необходимо за налагане на мораториум върху продажбата на земя на чужденци...
Нейнски посочва, че причина за решението на парламента е преминаването на всякакви граници и политически задръжки в България. "Единственото важно за ГЕРБ е да спечелят гласове за предстоящите избори", продължава тя. "После ще му мислят ЕНП, Барозу и Меркел. Европа обича победителите и често си затваря очите за пътя на победата."...
Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин определя мораториума като "абсурден" и посочва, че това е "най-антиевропейското решение на българския парламент от много години насам". То е срам за тези, които са го гласували и показва тоталния политически миш-маш в българската политика, в която избирателят вече не знае кой какво прави и за какво се бори, пише Калфин в блога си.
"Правителството ще бъде задължено да подготви законодателство в остро нарушение на европейските правила. Парламентът ще разглежда и евентуално ще приеме тези разпоредби. Това вкарва партиите, които го подкрепят в късия списък на антиевропейските партии. Това решение ще бъде абсолютно неприложимо и страната ни ще бъде осъдена да плаща огромни глоби заради него, освен ако не реши да напусне ЕС", продължава Калфин...
Калфин обяснява, че България може да приеме практики, съществуващи в евросъюза - ограничения за размера на притежаваната земя, за използването ѝ по определено предназначение или за уседналост в страната преди да се купува земя. Може - ако има и най-малкото чувство на национална отговорност и политическа смелост в Народното събрание, завършва той.
Срамно решение, вредно за България, написа в личната си интернет страница евродепутатът от "Синята коалиция" и зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов. Той посочи, че вчерашното решение никога няма да има правно действие, но вредата, която то нанася на България, е огромна.
Малинов определя решението като "безмислено и породено единствено от евтин популизъм" и посочва, че България и без това не е популярна в Европейския съюз, а от вчера всички противници на страната ще намерят повод да я атакуват..."  - в. „Дневник".

Проблемите, предизвикани от бежанската вълна също са сред темите на всекидневниците.

„Близо 8000 са сирийските граждани, които към настоящия момент пребивават на територията на Бългаиря. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов след като беше изслушан на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.
"Според данните от тази сутрин в страната има 7356 бежанци. Към тази бройка трябва да добавим и около 500 лица, които са в ареста на Гранична полиция за последните 24 часа", уточни Маринов.
Той посочи, че днес сутринта са били задържани 9 души, които са направили опит за напускане на страната през българо-сръбската граница. "Всеки ден има такива лица, всички те са регистрирани на входа и когато се опитат да излязат на изхода, ние ги залавяме и нямаме проблем с напускането от наша територия в посока Европейския съюз", добави зам.-министърът. По данни на МВР 12 души застрашават националната сигурност на страната ни, тъй като за тях е установено, че са участвали в бойни действия като войници към сирийската свободна армия.
Има и още няколко лица, които са с различни криминални прояви. Предвижда се да бъдат създадени домове за бежанци от закрит тип. Тези лагери ще бъдат затвори и настанените в тях ще са със статут на лишени от свобода и те няма да могат да се разхождат свободно, както останалите бежанци. Маринов обясни, че не е предвиден терен за изграждането на такъв затвор, а ще се ползва базата на сега действащите бежански лагери като част от тях ще бъдат преструктурирани от закрит тип. По думите на зам.-министъра остава проблемът с експулсирането на около 200 алжирци, които трябва да бъдат върнати в родината си, но България не може да ги изпрати директно в Алжир..." - в. „Стандарт".

„Кабинетът залага сериозно увеличение на парите за убежище и бежанци в бюджета на МВР, но сумата като цяло остава минимална. През тази година ведомството разполагаше по това перо с 3.2 млн. лв., а през следващата ще има 5.2 млн.
Голямото намаление в бюджета на МВР идва от парите за противодействие на престъпността и обществения ред, които ще са малко над 671 млн. лв. вместо досегашните над 705 млн. лв. Намалението е дори по-голямо, тъй като охраната на държавната граница е включена в това перо, докато за тази дейност досега имаше отделно над 123 млн. лв..." - в. „Сега".

„Турция иска в замяна на приемането обратно на своя територия на бежанците да бъде даден по-лек визов режим за турски граждани в Европейския съюз. Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветлин Йовчев пред Би Ти Ви. Той обясни, че трябва да се подпише споразумение за реадмисия между ЕС и южната ни съседка, за да се гарантира връщането на нелегалните емигранти. Въпросът бил поставен на дневен ред, но бил сложен.
Министърът потвърди, че ще бъде изградена временна ограда в най-тежкия участък по границата край Елхово, където релефът не позволява наблюдение.Според него тази мярка ще пренасочи желаещите да влязат в България - ще намали потока, но няма да го спре...
Да се изработи обща стратегия за бежанците и нелегалните имигранти в Европейския съюз, призова българският външен министър Кристиан Вигенин на заседанието на съвета "Общи въпроси" в Люксембург.
Дипломат №1 призова още да бъде оказана подкрепа на страните от южната граница на Евросъюза във връзка с бежанския натиск от Сирия.
България поема "особено висока финансова и логистична тежест", подчерта Вигенин пред европейските си колеги..."  - в. „Труд".

„Четири европейски държави изпратиха материална помощ за България за справяне с кризата с бежанците, в близките часове се очаква още няколко страни да се присъединят към тях. Това каза директорът на Европейския център за реакция при кризи Питър Билинг, цитиран от кореспондента на БНТ в Брюксел.
Центърът координира доставката на помощите, а има възможност да поеме и до половината от разходите.
В София вече пристигна помощ от Унгария, очакват се камиони и от Австрия, Словакия и Словения. Помощта се състои от одеяла, матраци, легла, домакински принадлежности..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават и за завръщането в страната на щангиста Гълъбин Боевски, който излежаваше наказание в бразилски затвор.

„Гълъбин Боевски вече е на свобода. Осъденият на 9 години затвор за трафик на кокаин олимпийски шампион неочаквано кацна на летище София в 14 часа днес, съобщи БНТ. Вече втора година щангистът търка наровете в бразилски затвор и всички опити за неговото помилване досега бяха отхвърлени. Появата му в самолета от Париж шокирала пасажерите, които го разпознали.
"Нямам какво да кажа, интересувахте се от мен преди 2 години, сега не съм интересен", заяви Боевски на летището. Той отказа да съобщи дали е оневинен, или освободен предсрочно. После скочи в такси и потегли в неизвестна посока. От посолството ни в Бразилия също отказаха да дадат повече информация. Веднага тръгна версия, че за Боевски може да е ходатайствала президентът на Бразилия Дилма Русеф. Според друга мълва той е спазарен за треньор на щангистите от латиноамериканската държава. Трета хипотеза е, че е дал показания срещу наркобосове." - в. „Стандарт".

„Пристигането на Боевски в България не е резултат от действия на българските власти. Българската прокуратура не е правила постъпки за трансфер и излежаване на присъдата му тук, обяви пред държавната телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. Не ми е известно пристигането му да е резултат на съвместни действия на българските и бразилските власти. Българската прокуратура няма каквато и да е информация по този казус. Става дума за едностранен акт на бразилските власти, допълни той...
Пред БиТиВи от правосъдното министерство обяснили, че не са знаели за завръщането на Боевски. От там посочват, че той не е трансфериран у нас по линия на затворите, за да изтърпи наказанието си тук, защото тогава Министерство на правосъдието е щяло да получи информация.
Точно преди една година Регионалният федерален трибунал на Сао Пауло потвърди присъдата му от 9 години и 4 месеца. Той я получи след като беше задържан на летището в града през октомври 2011 г. при напускане на страната след като в куфарите му бяха открити наркотици.
Близо 7 кг кокаин бяха открити в специално изградени тайници. При задържането му той беше заедно с дъщеря му Сара...
Боевски обясни няколко пъти, че не ги пренася, а се е наложило на място да си купи нов куфар и така те са се оказали в багажа му..."  - в. „Дневник".

„Гълъбин Боевски си е тръгнал от Бразилия вчера с временен паспорт от българското посолство, съобщи bTV, позовавайки се на информация на Външно министерство.
Боевски е отпътувал вчера от Бразилия за Париж. Днес той пристигна в България с полет от френската столица.
В момента Външното министерство очаква доклад по случая от посолството в Бразилия...
"Самият факт, че се е завърнал в България на летище София и е преминал границата, означава, че го е направил с редовни документи. Българската прокуратура не е инициирала каквито и да е действия за трансфер на осъдено лице, което всъщност означава процедура, в резултат на която осъденият доизтърпява или изтърпява наказанието в страната, на която е гражданин", добави главният прокурор Сотир Цацаров.
"До колкото разбирам, става дума за едностранен акт на бразилските власти, което е в съответствие с тяхното право", коментира Цацаров..." - в. „24 часа".

"Не знам, да ви кажа точно, по-скоро жена му трябва да питате, тя е на място там. Движат се документи, но да ви кажа нещо конкретно - не мога, а и нямам оторизация", заяви адвокатът на Гълъбин Боевски в България - Ивайло Дерменджиев на въпрос как се движи делото на Боевски.
На въпрос на БНТ възможно ли е той да не е вече в Бразилия, Дерменджиев отговори: "А... защо така решихте? По-скоро не... Но той или ще е в Бразилия, или ще е в България!"
Дерменджиев обясни, че представлява Боевски в България, а по производствата там имало си местни адвокати...
Пред камерите на БНТ Боевски не даде обяснение защо се прибира в България. "Случилото се с мен бе важно за медиите преди две години, вече не е важно", заяви бившият спортист. На въпрос дали е оневинен или предсрочно освободен, той каза: "Айде сега" и отказа повече коментар.
Адвокатът му Константин Симеонов също отказа да даде подробности. Той добави пред "Труд", че завръщането на Боевски станало по легален начин, както и че само клиентът му може да обяви какво се е случило и ако желае, ще даде пресконференция.
Най-вероятно става въпрос за предсрочно освобождаване. Преди дни бразилските му адвокати обявиха, че ще използват последната си възможност да обжалват присъдата пред Бразилския федерален върховен съд..." - в. „Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини