Асеновград декларира подкрепа за мащабния проект "Тракия икономическа зона"

От ляво надясно: Костадин Павлов, Емил Караиванов, Пламен Панчев, Никола Добрев, Димитър Кацарски.

"Асеновград косвено участва в зоната - чрез ползване на многото работни места. Смятаме да се включим в "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ и като територия - имаме индустриални зони около Асеновград, които не са разработени досега". Това заяви днес на пресконференция в БТА - Пловдив кметът Емил Караиванов.

"Обединихме 6-те индустриални зони в района на Пловдив в една ТИЗ, за да сме конкурентоспособни при привличането на инвеститори. Пловдив не трябва да изоставя в това отношение от София, Бургас, Русе, Стара Загора. Затова създадохме специален клъстер, който да развива зоната. Най-големият ни недостатък досега е, че сме разпокъсани и нямаме единна инвестиционна политика. Интересът да привлечем повече инвеститори доведе до обединяването ни в клъстер и сформирането на ТИЗ. Не може да поканиш инвеститор на гола поляна - трябва да предоставиш пълната инфраструктура и ние го правим", подчерта Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ и на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона "Куклен".

Като предимства на "Тракия икономическа зона" той посочи - първо, еднаква политика към инвеститорите и второ, в състава й са зони с различна икономическа специфика, което прави проекта уникален. Има зони с агросектор, с високотехнологичен сектор, с насоченост тежка индустрия и т.н. Което означа само едно и то е, че инвеститорът има реални възможности за избор.

Осъществява се върху площ от 10 700 000 м² в района на Пловдив и обединяващ 6 индустриални зони /индустриално-търговска зона "Марица", индустриална зона "Раковски", промишлено-търговска зона "Куклен", парк "Образование и високи технологии" в Пловдив - в начален етап на развитие, индустриална зона и високотехнологичен център "Тракия" и агроцентър "Калояново"/, ТИЗ е един от най-мащабните икономически проект на България.

"От старта през 1995 г. на първата индустриална зона - "Марица" досега във всички зони са направени инвестиции за над 1 милиард евро и са привлечени над 100 инвеститори, 80 от които чужди, открити са над 12 000 работни места", конкретизира характеристиките на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг" и председател на УС на клъстера, който е в основата на зоната.

В момента в ТИЗ се развиват 11 проекта, някои от тях са на етап проектиране, а други пред завършване.

"3-ма нови инвеститори с инвестиции за около 30 милиона евро проявяват сериозен интерес към зоните "Куклен" и "Раковски", добави Никола Добрев. Той заяви, че започва нова политика по отношение бизнес - учебни заведения: "Специално в "Куклен", със специфика в сферата на тежката промишленост, техникумът в Асеновград и професионално-учебния център в КЦМ подготвят по поръчка на инвеститорите изпълнителни кадри".

Участниците в пресконференцията посочиха, че ТИЗ е разположена върху терени на КЦМ, на "Сиенит холдинг" и общински земи. Израелски и италиански компании също допринасят за нейното развитие. Кметът на Куклен Костадин Павлов подчерта, че общината участва в изграждането на инфраструктурата в зона "Куклен".

"На територията на Пловдив не разполагаме с толкова големи като площ имоти, за да задоволим интересите на инвеститорите, за това участието ни в ТИЗ е много важно и ние ще я подкрепим по всички възможни начини", каза зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски. "Правим специални програми с големите компании, Пловдивския университет и Техническия университет, което рязко увеличи броя на студентите в града ни. Положителният ефект на "Тракия икономическа зона" до момента е огромен за Пловдив. Ще подпомагаме нейното разширяване и най-вече увеличаването на нейната конкурентоспособност в национален мащаб", обеща Кацарски.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини