Експерти: Търсете нов водоизточник за Меричлери

Експертите доц.Галя Бърдарска и инж. Ангелина Александрова препоръчаха нов водоизточник за Меричлери, а не пречиствателна станция

Меричлери трябва да се снабдява с вода от друг източник, изграждането на пречиствателна станция е безумие.

Това заяви в Димитровград доц. д-р. Галя Бърдарска от Българската академия на науките /БАН/, която гостува тук като част от екипа, изготвил предизвестицинното проучване, което да реши проблема на малкото градче с водата, съдържаща арсен.

Такова проучване бе поръчано от Община Димитровград заради настояването на инициативен комитет от Меричлери, вместо нов водопровод да се изгради пречиствателна станция.

Според Бърдарска, да се пречиства минерална вода е неуместно, трудно би се постигнало и понижение на температурата й, а ако бъде изградена пречиствателна станция, за нея трябва да се грижи специално обучен персонал.

Освен от арсен, меричлерската вода, трябва да се пречисти и от други елементи, заяви експертът, като допълни, че това би било икономически неизгодно.

На същото мнение бе и инж. Ангелина Александрова, участвала в проучването, според която, Общината трябва да помисли за алтернативно водоснабдяване в годините напред. На срещата стана ясно, че съществуват два тръбни кладенеца от 90-те, които се намират западно от кв."Черноконево" и до момента не са използвани.

1 440 000 лв. би струвала направата на пречиствателна станция за Меричлери, докато направата на водопроводите се изчислява на над 2 000 000. лв. Близо 162 546 лв. годишно обаче ще "гълта" експоатацията на станцията, което означава, че цената на водата в община Димитровград ще гони близо 4 лв., посочи инж. Александрова.

10 800 лв. без ДДС е цената за проучването, бе припомнено днес. Първият етап от водопровода- от десния бряг на Димитровград до кв. Черноконево е готов, каза кметът Иво Димов. До 10 дни очакваме държавна приемателна комисия, посочи още той.

Днес кметът занима за Меричлери, където бе планувана среща с инициативния комитет и експертите, изготвили проучването. На нея присъства само кметът на населеното място Ангел Колев.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Експертите присъстваха на пресконференция на Общината днес
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини