60% подкрепят студентския протест, 36% са против. Преглед на печата

24 часа: "Алфа рисърч": 60% подкрепят студентския протест, 36% са против

Протестите на студентите се подкрепят от 60 на сто от българите, а 36% са против тях. Това показват данни от национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013 г.

Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64-67%), а малко по-ниско (59-56%) - в областните градове и селата.

Нагласите се обръщат само при хората над 60 г., които са и най-поляризирани - 47% одобрение срещу 52% неодобрение.

24 часа: Спазарете страховете си

НАПРАВИХ си кафе, пуснах телевизията и видях как едни десетобойци хукнаха през пейките да превземат вратата във вътрешния двор на университета, а подире им - един свеж депутат на БСП, може и случайно да си е разхождал кучето. Голямата грешка на окупаторите е, че не ги пуснаха. Какво щяха да правят вътре? Цигански колела по коридора?

Но стига с тези полицаи и апаши. Единственият хепиенд на трагикомедията е мачът от 12 май да се преиграе. В БСП има разумни хора, предполагам, че вече им омръзнаха творческите мъки. Социолозите им дават добри шансове, защо се дърпат?

 

Труд: Армията си раздаде 13,6 млн. лева бонуси за октомври

За постигнати високи успехи през 2013 г. армията си раздаде бонуси в размер на 13.6 млн. лв. Това съобщиха за "Труд" от военното министерство.

Военните и цивилните служители вече са изхарчили допълнителните пари, тъй като те са ги получили със заплатите си, които получиха около 22 октомври.

Министър Ангел Найденов е мотивирал решението си да даде материални стимули на подчинените си именно с големите постижения.

Труд: Търсят консултант за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) обяви конкурс с пряко договаряне за консултант на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Това става ясно от обява, публикувана на сайта на дружеството, като стойността на поръчката не е обявена.

Избраната фирма ще прави пътна карта на проекта, която да покаже как той трябва да се развие и как може да се осигури международно финансиране за него.

До момента ядрената ни централа е финансирала предпроектни проучвания за новия блок с 18 млн. лева чрез дъщерното си дружество "АЕЦ Козлодуй - нови мощности". Нееднократно обаче от ръководството на АЕЦ са уверявали, че няма да финансират изграждането му, а ще се търсят външни инвеститори.

Стандарт: Изборите по US модел

Даренията за избори излизат на светло по американски модел. Всяка лепта за партия, коалиция или инициативен комитет над 1 минимална заплата вече ще се прави с документ за произход на парите. Това предвижда новият Изборен кодекс. До дни той ще бъде представен от зам.-председателката на парламента Мая Манолова пред Венецианската комисия (Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа).

Двойно сито за даренията въвежда законът. Ако те надхвърлят 1000 лв., освен декларацията за произход Сметната палата ще прави проверка и дали сумата съответства на доходите на дарителя.

Медийни пакети по 40 000 лв. за партиите и коалициите, които не получават субсидия от бюджета, въвежда още кодексът.

Стандарт: Работим за 12 млн. туристи

Стратегията за развитие на туризма вече е готова и е на бюрото на премиера Пламен Орешарски. Това заяви зам. икономическият министър Бранимир Ботев. Според разчетите страната ни трябва да бъде готова да посрещне над 9-10 милиона туристи през 2020 г. и над 12 милиона през 2030 г. За целта обаче ни трябва инфраструктура, стана ясно от думите на Ботев. През тази година страната ни е посрещнала 6 милиона гости. България има уникални възможности да се развива. 400 000 скиори годишно идват у нас и оставят повече пари от летуващите по морето. А потенциалът ни е за над 1,5 млн. души, допълни Ботев пред bTV. Имаме и още един безценен ресурс, който трябва да се използва по-добре. Сега 274 млн. литра минерални води се изливат в земята всеки ден, обясни зам.-министърът. Вчера той отлетя за Лондон, където ще участва в деловата програма на Световното туристическо изложение World Travel Market 2013. "Мога да ви уверя, че според въпросите, които ще ми бъдат зададени, можем само да съдим, че световните медии се отнасят с необходимото уважение към туризма в България", обясни той..

Монитор: Европа ще ни мери тоалетното казанче

Използването на икономични тоалетни казанчета с обем от 3 и 6 литра ще препоръча Европейската комисия, за да се намалят разходите за вода в общността.

Новите единни правила за обема на тоалетното казанче и икономии на изразходваната вода в санитарните помещения се очаква да бъдат обявени идната седмица. Целта на мерките е да се хармонизират стандартите, свързани с тоалетните. Новите правила ще бъдат в сила от Лондон до Букурещ и София. Те са разработени на базата на тригодишно проучване на навиците на европейските граждани, свързани с тоалетните.

Сега: Министри на опашка за 500 млн. от фонда за растеж

Добрите намерения за резерва от 500 млн. лв. в бюджет 2014 г. са на път да се разминат с реалността. Въпреки заявлението на кабинета, че тези пари ще се разпределят на конкурсен принцип за растеж и устойчиво развитие на регионите, министрите вече настояват от него да се покриват дефицити по бюджетите им. Сред претенциите има дори дейности, за които вече са сключени договори, както и други, които са вменени като задължения на институциите по закон. Това става ясно от справката за получените становища при съгласуването на проектобюджет 2014 и стенограмата от заседанието на кабинета, на което бе одобрен проектът.

Дума: Студентските съвети са против окупацията

Националното представителство на студентските съвети се обяви против окупацията на висши учебни заведения. Подкрепяме всяка форма на граждански протест, но тя не бива да бъде в ущърб на правото на обучение, се заявява в позиция на организацията. Не смятаме, че аудиторията и университетът са най-удачното място за изразяване на недоволство, категоричен е Ангел Георгиев, председател на съвета. По думите му, не бива да се противопоставят правата на студентите. Всеки има право да стачкува и да изразява позиция, но други пък имат право на равен достъп до висше образование, подчерта той.

Зад блокадите и студентските бунтове стоят определени политически и икономически интереси, защото без тях окупацията не би се получила толкова бързо, заявиха по-рано неподкрепящите протестите бъдещи висшисти от Алма Матер. Те са категорични, че падането на правителството няма да доведе до положителна промяна. Според тях студентската блокада е яхната от кръгове, които нямат нищо общо със студентите.

Капитал дейли: Най-бавният проект за бърз интернет

Вероятно сте чували, че България може да се похвали с едни от най-добрите и евтини услуги за интернет достъп в света. Въпреки че София и другите големи градове са на челни позиции в глобален мащаб, все още има немалко населени места в България, където интернетът, ако въобще го има, е толкова бавен, че хората отварят браузъра, преди да излязат на двора, за да полеят градината, и като се върнат, желаната страница е почти заредила. Това, разбира се, е картината в слабо населените селски региони, където частните интернет доставчици и телекомите не виждат икономически смисъл, за да инвестират в прокарване на скъпа инфраструктура.

Проблемът не е ограничен само до България, така че Европейската комисия предвижда различни инструменти за справянето с него. По тази линия страната ни разполага с 40 млн. лв., които се опитва да инвестира в такива слабонаселени региони, за да прокара бърз интернет, вече повече от шест години. Комбинацията от административно безсилие и липса на капацитет, лоша подредба на приоритетите в областта и на моменти откровена неадекватност обаче превърнаха инициативата в пример за това как не трябва да се случват нещата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини