Студентите върнаха прехода на властта. Преглед на печата

„Труд": Студентите върнаха прехода на властта

Няколко хиляди студенти, преподаватели и столичани се събраха в центъра на София на 10-и ноември на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Медиите ги определяха между 5000 и 8000, МВР преброи 4000 души.
Пространството пред Ректората на Софийския университет почерня от хора към 11 ч. Преподаватели издигнаха лозунг: "Будните оставаме, вие си тръгвате!" Множеството скандираше "Оставка", "Веднага", "Червени боклуци", "Свобода". Свирки, вувузели и тъпани огласяха центъра.

„Новинар": Вики: Случаят ми не трябва да подбужда ксенофобски настроения

Наръганата 10 пъти с нож Виктория Христова не иска да си спомня случилото се с алжиреца Бин Аладин. „Раните ме болят, не се чувствам добре. Раните ми са на врата, по тила. Едната ръка е с превръзки. Рани имам и на лявата, и на дясната ръка", сподели пострадалото момиче пред бТВ.
По думите на Виктория алжирецът е влязъл като обикновен клиент, взел си една бира и я подал, за да бъде маркирана. Миг след това хванал момичето за блузата и изкрещял на развален български: "Дай ми оборота". Докато Бин Аладин я държал за блузата, Виктория я изхлузила през врата си.


24 Часа": Скинари пребиха с палки и боксове мъж, взели го за имигрант

"Беше целият в кръв, нито мърдаше, нито говореше, само хъркаше. Познах, че е той, само по чантичката, паднала настрани", разказва жената на 29-годишния Георги Димитров-Метин, който бе жестоко пребит в събота вечерта в центъра на София.
Група от 5-има човека по погрешка обезобразиха от бой с палка и боксове българин, изповядващ исляма, на ъгъла на улиците "Пиротска" и "Самуил". Това стана към 20, 10 часа, след като биячите помислиха Георги за имигрант.
Метин е в кома с тежка черепно-мозъчна травма. Не се налага операция, коментираха от ВМА, където мъжът е настанен. Минути преди жестокия побой петимата мъже нахлули в хостел на ул. "Самуил", където Метин живеел със семейството си. Хостелът е известен с това, че в него отсядат доста имигранти.

„Дума": Основаха крайна националистическа партия по подобие на "Златна зора"

Крайни националисти се обединиха в обща партия, която официално бе учредена в събота. В новата "Националистическа партия на България" участват "Национална съпротива" и Българската национално-радикална партия, както и група неформални младежки патриотични организации и неформални националистически групи от София и страната. Според други източници в нея участват и всички подразделения в страната на "Кръв и чест" - международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г. и обявена за незаконна в Германия, Русия и Испания.
Националистическата партия на България избра своите контролни и ръководни органи. Членове на ръководството са Симеон Костадинов от Българската национално-радикална партия, Благовест Асенов и Тодор Тотев. Те се разграничават от всички останали партии, включително и от предстоящото движение на Николай Бареков. Костадинов е бил и един от учредителите на младежката организация на "Атака", но я е напуснал през 2006 г.

„Стандарт": Милиардер даде дом на 6 деца и бременна

Суперзвездата Ивендър Холифийлд и канадският милиардер Янк Бари ще вдигат хотел за бежанци у нас. "Имам сантимент към страната ви. Аз съм евреин и съм тук, за да спасявам бежанците така, както вашата страна го направи преди за моето семейство. България се стреми да помага, но е бедна". Това заяви легендарният шампион по бокс тежка категория Ивендър Холифийлд при пристигането си в бежанския лагер в Харманли в неделя. Заедно с него бе и канадският милиардер Янк Бари. По палатките и фургоните ги придружи и медицинската сестра Кристияна Вълчева. Емисарите обещаха да изпратят на нелегалните емигранти един камион с храна. "Не искаме храната, нито парите ви", казаха те. "Искаме само пръстови отпечатаци и това ще е гарант, че процедурата е задействала и скоро ще получим статут на бежанец в страна от ЕС", викаха още хората от лагера. "Лично ще се постараем да ви отървем от мизерията в лагерите", обеща им Янк Бари. Като доказателство той започна извеждането на адрес на две семейства с по три деца сирийци, в които една от жените е бременна с четвъртата си рожба в 7-ия месец. Те ще бъдат настанени в хотел.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини