Кариера за инертни материали замърсила Чая край Катуница

Кариера за инертни материали, работеща без разрешително за заустване, е причина за замърсяването на водите на Чая в района на Катуница в края на изтеклата седмица. Това е установил съвместният екип от експерти на пловдивската Екоинспекция, Басейнова дирекция и Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда след оглед на място.

Проверката е по сигнал, получен на "Зеления телефон" на инспекцията. В производствената база на "Мостстрой Пловдив" край Катуница, стопанисван от "Еко Уест Къмпани" - София, екипът е констатирал, че инсталацията работи и се измива сортиран инертен материал. В района на обекта е открита подземна тръба със слабо оттичане на отпадъчни води в сформирана лагуна, а от нея - във водата на реката, която в този участък е мътна.

В Басейнова дирекция е подадено заявление от дружеството за водовземане, няма подадено заявление за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води.

Дадено е предписание да не се заустват отпадъчни води в реката до получаване на необходимото разрешително от Басейнова дирекция.

За причинено замърсяване и нарушаване на Закона за водите от РИОСВ ще бъдат предприети административни мерки спрямо "Еко Уест Къмпани".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини